Tullille oikeus valeostoihin netissä

Tullin salaisten tiedonhankintakeinojen käyttö täsmentyy ja laajentuu ensi vuonna, jos eduskunta vahvistaa hallituksen antaman ehdotuksen uudesta laista.

Tarkoitus on, että jatkossa Tulli saisi itse toteuttaa keskusrikospoliisin päätöksellä peitetoimintaa ja valeostoja tietoverkoissa kuten nettikaupassa. Jos KRP:lle käy, netissä koko operaation hoitaisivat Tullin rikostutkijat itse.

Lisäksi verkon ulkopuolella eli normaalissa maailmassa peitetoimintaa, valeostoja ja ohjattua tietolähteen käyttöä voitaisiin käyttää tullin rikostutkintaan, mutta operaation toteuttajana eivät olisi Tullin väki, vaan Tulli hankkisi palvelun alihankintatyyppisesti poliisilta.

Käytännössä Tullin rikostorjunnan päällikkö päättäisi peitetoiminnan tai valeoston käytöstä ja tekisi siitä pyynnön poliisille. Keskusrikospoliisi päättäisi, miten se omalla organisaatiollaan ja käytettävillä resursseillaan pystyy asian hoitamaan.

Keskusrikospoliisin peitepoliisit tai valeostoihin käytettävät poliisit hoitaisivat operaation ja luovuttaisivat saadut tiedot Tullille rikoksen estämiseen tai selvittämiseen.

Laki ajantasalle

Lailla on tarkoitus varmistaa viranomaisille tehokkaat työvälineet tilanteessa, jossa osa rikollisuudestakin on siirtynyt nettiin ja hyödyntää aiempaa enempää erilaisia teknisiä järjestelmiä. Lisäksi lain tarkoitus on tehostaa tullin ja poliisin yhteistyötä.

Valeostojen ja peitetoiminnan osuus ehdotetussa laissa on vain pieni osa kokonaisuutta. Kaikkiaan uudella lailla säädellään aiempaa täsmällisemmin Tullin rikostutkinnan toimivaltuuksia. Uudistus on vastaava kuin mikä tehtiin poliisin pakkokeino- ja esitutkintalakeihin. Poliisin osalta muutokset tulivat voimaan jo tänä vuonna.

Tullin lakiuudistuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alkupuolella riippuen siitä, milloin eduskunta ehtii asiaa käsittelemään mahdollisesti nyt joulukuun aikana.

Ei viranomaisesta kiinni

Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen muistuttaa, että Tulli on voinut käyttää salaisia pakkokeinoja aiemminkin.

– Uusi laki selkeyttää Tullin osalta monia asioita niin kuin tehtiin poliisin lakiuudistuksessa. Uudessa laissa Tullin toimintaa koskeviin säädöksiin tehdään vastaavat täsmennykset, joita on tehty jo muuhun lainsäädäntöön.

– Rikosoikeuden toteutuminen ei voi olla kiinni siitä, kuka on esitutkintaviranomainen, vaan poliisilla ja Tullilla tulee olla samat keinot käytössään.

Tulli saa käyttää rikostutkinnassaan esimerkiksi telekuuntelua samoin kuin poliisi. Nyt laissa määritellään myös, miten harvinaisimpia salaisia tiedonhankintakeinoja eli esimerkiksi valeostoja voi käyttää.

– Käytännössä kyse on siitä, että ulkomaan kaupassa voi jatkossa käyttää aiempaa helpommin tiettyjä pakkokeinoja laittoman toiminnan paljastamiseksi. Työtä tehdään erittäin kiinteässä yhteistyössä poliisin kanssa.

– Laissa on erityisesti mainittu valeostoista ja peitetoiminnasta, että Tulli tekee niistä pyynnön keskusrikospoliisille, joka toteuttaa asian.

Huumeiden lisäksi muutakin laitonta

Tullilla on merkittävä rooli etenkin nettikaupan valvonnassa. Huumekauppa netin kautta on lisääntynyt räjähdysmäisesti länsimaissa.

– Eikä kyse ole vain huumausaineista, vaan myös muusta laittomasta toiminnasta. Netillä on merkittävä rooli monen muunkin laittoman ja jopa vaarallisen tavaran maahantuonnissa. Tarkoitus on pystyä aiempaa paremmin löytämään kohteet, jotka laitonta maahantuontia harjoittavat.

Rikosnimikkeiden kirjokin voi olla silloin iso, vaikka tyypillisimpiä isoja rikoksia Tullin tutkinnassa ovat törkeät huumausainerikokset ja törkeät veropetokset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tulli paljasti laajan alkoholin ja nuuskan levityksen

Synteettistä kannabista ilmi pitkin Suomea

Poliisi käyttää peitetoimintaa ja valeostoja vuosittain

Huumekauppiaita jää kiinni yhä enemmän

Huumepoliisi: Muuntohuumeista tullut iso bisnes