Tulossa katsomaan paraatia Kuopioon? - Katso vinkit ja kiellot tästä

Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään tänä vuonna Kuopiossa. Sotilasparaatia katsomaan odotetaan 16000-22000 katsojaa, joten Kuopion keskusta on itsenäisyyspäivän iltapäivänä pullollaan ihmisiä.

Järjestäjät ovat kertoneet, että päivän aikana voimassa on joitakin kieltoja, rajoituksia ja ohjeita keskustassa liikkumiseen:

Kuopion tori

Kuopion tori suljetaan tiistaina 5. joulukuuta kello 16 Puolustusvoimien kalustonäyttelyn rakentamista varten. Rakentamisen ajaksi alue rajataan aidalla ja alueella on vartiointi.

Kalustonäyttely on avoinna yleisölle itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta kello 10-15.

Puolustusvoimat purkaa kalustonäyttelyn vielä samana iltana ja tori on avoinna normaalisti viimeistään 7. joulukuuta alkaen.

Liikenne

Vältä oman auton käyttöä Kuopion ydinkeskustassa 6. joulukuuta iltapäivällä.

Valtakunnallisen sotilasparaatin järjestelyt alkavat näkyä liikenteessä jo 5. joulukuuta, jolloin moottorimarssin ajoneuvot tulevat Kuopioon ja parkkeerataan Puolustusvoimien varaamille pysäköintialueille Kuopion ympäristössä.

5. joulukuuta illalla Karjalan lennostolla on myös raskaita ajoneuvoja mukana kuljetuksissa torille tulevaa kalustonäyttelyä varten.

Itsenäisyyspäivänä sotilasparaati vaikuttaa liikenteeseen kello 10.45 alkaen, kun Kuopioon tuodaan 20-30 bussillista paraatijoukkoja.

Keskuskentältä jalan marssiva osasto siirtyy noin kello 12.30 alkaen Kaartokadun ja Raviradantien kautta Tulliportinkadulle. Moottoriosasto tulee Puijon suunnasta Tulliportinkadulle.

Varsinainen paraatin ohimarssi sulkee Tulliportinkadun kello 13.15-14.00. Kaikki risteävä liikenne Tulliportinkadun osuudella Kasarmikadulta Maaherrankadulle asti katkaistaan viimeistään puolta tuntia aiemmin.

Myös keskustasta poistuvat joukot vaikuttavat liikenteeseen vielä jonkin aikaa kello 14:n jälkeen.

Kuopion keskustassa on pysäköintikieltoja paraatin vuoksi. Lisäksi keskustan liikennevaloja on vilkulla noin kello 12.15-14.00. Vilkulla on liikennevaloja aina Karjalankadun ja moottoritien liittymän risteyksestä asti.

Kuva: SaSa
 

Bussit

Bussipysäkit ovat 5. joulukuuta illasta asti Maljalahdenkadulla kaupungintalon takana. Bussit siirtyvät poikkeusreiteille tiistaina kello 17 ja ovat poikkeusreiteillä koko päivän 6. joulukuuta.

Lisäksi paraatin aikana 6.12. kello 13-14 keskustan bussiliikenne pysähtyy ja osa vuoroista jää ajamatta, sillä bussitkaan eivät pääse ylittämään Tulliportinkatua paraatireitillä.

Muuttuneet reitit ja pysäkit löydät netistä sivulta http://vilkku.kuopio.fi/

Kuopion bussiliikenteen sähköinen reittiopas ei tunnista 5.-6.12. pysäkkimuutoksia, vaan neuvoo väärin.

 

Taksit

Taksit siirtyvät itsenäisyyspäiväksi Vuorikadulle välille Kauppakatu-Tulliportinkatu ja Tulliportinkatu-Suokatu. Taksit siirtyvät Vuorikadulle jo tiistaina kello 16 ja ovat siellä 7. joulukuuta kello 6:een asti.

Pysäköinti

Toriparkin ylin kerros on varattu viranomaisille. Kaksi alempaa kerrosta ovat yleisön käytössä. Suositeltava sisäänkäynti on etelästä päin.

Myös Haapaniemenkadun pysäköintitalo ja Maaherrankadun pysäköintilaitos ovat avoinna ja suositeltavia pysäköintipaikkoja.

Autojaan voi jättää myös katujen varsille, mutta huomioiden väliaikaiset pysäköintikiellot. Kävelynmatkan päässä ovat myös Kuopio-hallin ja matkustajasataman pysäköintialueet.

Kuopion keskustassa lähes poikkeuksetta pysäköintipaikat ovat maksullisia.

Muun muassa Suokadulle ja Valkeisenlammen ympärille tulee väliaikaisia pysäköintikieltoja, joita on noudatettava. Väärin pysäköidyt autot hinataan omistajan kustannuksella pois paikalta.

Puolustusvoimat on varannut käyttöönsä pysäköintialueita, joissa muilla on pysäköintikielto. Tällaisia alueita ovat Puijon hiihtostadion, Puijon pesäpallokenttä, Musiikkikeskuksen parkkipaikka, Kuopionlahden kenttä, Keskuskentän pysäköintialue ja Matkahuollon kenttä.

Puolustusvoimien varaamat pysäköintialueet ovat heidän käytössään pisimmillään 6.12. kello 24:ään asti.

Valtuustotalon parkkipaikka on varattu veteraaneille.

Vuorikadulla pysäköintiin ei ole tilaa myöskään Kauppakadun ja Suokadun välillä. Alueelle tulee pysäköintikielto, sillä taksit on siirretty Vuorikadulle. Myös Savon Sanomien pihan parkkialue Vuorikadulla on varattu medialle eikä ole yleisön käytössä.

Kuva: Mikko Pitkänen
 

Turvallisuus

Kuopion keskustaan paraatia katsomaan odotetaan 16000-22000 ihmistä, joten keskusta on täynnä ihmisiä. Varaa liikkumiseen aikaa.

Tapahtumaan ei kohdistu mitään erikoista turvallisuusuhkaa, mutta nykyisin isoissa yleisötapahtumissa on aina turvallisuusjärjestelyt, joissa viranomaiset sulkevat tiettyjä kulkureittejä ajoesteillä. Näin on myös Kuopiossa.

Koska tapahtuma on Puolustusvoimien järjestämä, Kuopiossa ajoesteinä on muun muassa raskasta ajoneuvokalustoa.

Sotilaspoliisit huolehtivat liikenteenohjauksesta ja paraatin järjestelyistä esimerkiksi metalliaitojen varrella. Heiltä voit kysyä neuvoa liikkumisreitteihin.

Kuopion keskustassa on myös normaalimäärä poliisipartioita valvomassa yleistä järjestystä.

Koko keskusta on kameravalvottu jo normaalistikin.

Kuopion keskustassa on viime päivinä kiertänyt ulkomaalaisia näpistelijöitä, jotka ovat saattaneet tulla varta vasten Kuopioon ison yleisötapahtuman vuoksi. Pidä huolta omaisuudestasi.

Lentokieltoalue

Kuopion keskusta on lentokieltoaluetta itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta kello 10-15.

Keskustassa tai Haapaniemellä ei saa lennättää siis mitään kuvauskopteria. Kieltoalue koskee Keskuskenttää, koko paraatireittiä sekä myös Puolustusvoimien parkkialueita. Kiellon syynä on vilkas lentoliikenne eli paraatin ylilennot sekä se, että keskustassa on tavallista enemmän yleisöä itsenäisyyspäivänä.

Lentokieltoalueeseen poikkeusluvat ovat vain Puolustusvoimien ylilennoille sekä jos poliisin tarvitsee käyttää kuvauskopteria.

Junamatkustajat

Rautatieasemalle menemiseen on varattava 6. joulukuuta iltapäivällä ylimääräistä aikaa, sillä sotilasparaati katkaisee reitin Kuopion keskustan läpi.

Paraatissa olleet ajoneuvot poistuvat keskustasta Maaherrankadun kautta, joten sieltä suunnasta ei kannata yrittää rautatieasemalle keskiviikkona iltapäivällä kello 13-14.

Rautatieasemalle pääsee Puijonkadun suunnasta.

Ilotulitus

Kuopion kaupunki järjestää keskustassa juhlailotulituksen kello 17. Ilotulitus järjestetään lyseon takaa ja se näkyy torille.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Paraatin ja kalustonäyttelyn rakennustyöt alkoivat Kuopiossa - haittaa liikennettä

Tiesitkö tämän itsenäisyyspäivän paraatista? - Marssinopeutena 120 askelta minuutissa

Näin itsenäisyyspäivän paraatin ohjelma etenee Kuopiossa

Uusimmat

Kotimaa

Tammikuusta alkaen sairaanhoitajat saavat määrätä lääkkeitä muun muassa sepelvaltimotautiin

Tietoturvayhtiö varoittaa Android-laitteissa nopeasti leviävästä haittaohjelmasta

Ajatuspajan julkaisu esittää perintöjen ja lahjojen siirtämistä luovutusvoittoverotuksen piiriin: ”Perintö- ja lahjavero pitää lakkauttaa”

Suomalaiset syövät liikaa kovaa rasvaa – useammalla kuin joka toisella kohonnut kolesteroliarvo

Sydän yhä Sortavalassa – Rovasti Antero Paanasen elämä evakkolapsena ja Sortavalan auttajana kirjaksi

Valtiovarainministeri Kulmuni kyseli Instagramissa kansalta, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda vain lapset vai myös äidit –  pyytää nyt anteeksi

Vankien suunterveys on huonolla tolalla – tutkimuksen mukaan hammaslääkäripelko on vangeilla tavallista yleisempää

Miksi al-Holin leirin suomalaisten kotiuttaminen on niin vaikeaa? – Näin asiantuntijat vastaavat

Kaikki al-Holin leirin naiset tuskin haluavat palata Suomeen – "En usko, että hän päästäisi pelkästään lapsensa Suomeen"

Suomalaistutkija: Johnson hyötyi brittien kyllästymisestä brexit-vatulointiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.