Rehn pelkää, että seuraavaksi pakenevat naiset ja lapset – "Tulossa on vielä paljon dramaattisia kuvia hukkuneista lapsista"

Entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn (r.) ei ole loikoillut eläkepäivillään aurinkorannoilla.

– En ole ehtinyt noihin ihaniin ja turvallisiin turistipaikkoihin. Ehkä nyt 80-vuotiaana niistä voisi nauttia.

YK:n ex-alipääsihteeri on koulunnut läpi kaikki Afrikan konfliktimaat. Hän on toiminut sota- ja konfliktialueilla eri järjestöjen edustajana 25 vuotta.

– Vuodenvaihteessa päättyi kuuden vuoden puheenjohtajuus Kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston (ICC) johtokunnassa.

Muutama vuosi sitten Rehn seurasi innoissaan Arabikevättä.

– Naiset huusivat demokratiaa ja tasa-arvoa, mutta sitten kaikki meni mäntyä. Egypti ja Libya ovat menneet vain taaksepäin. Sama levisi Syyriaan. Vain Tunisiassa ja Algeriassa naisten vaikeudet ovat vähän helpottaneet.

Syyrialaisten naisten epätoivo on syvä.

– He kertoivat minulle, miten koalitio pommittaa heitä ja maan päällä heitä tappaa Isis ja muut. Heillä ei ole suojaa missään.

Tähän asti miehet ovat lähteneet pakolaisiksi.

– Heitä on petkutettu uskomaan, että he saavat perheet perässään hyvään paikkaan. Nyt on huoli, että myös epätoivoiset naiset ja lapset lähtevät. Tulossa on vielä paljon dramaattisia kuvia hukkuneista lapsista.

Hän esitelmöi naisten ja lasten asemasta kriisialueilla Rotarysäätiöseminaarissa Nilsiän Tahkovuorolla lauantaina.

Sodat ja kriisit heijastuvat Suomeenkin, jonne virtaa pakolaisia.

Rehn on seurannut keskustelua huolestuneena. Muun muassa presidentti Sauli Niinistön viimeisin puhe pisti korvaan. Niinistö suhtautui yllättävän tiukkasävyisesti turvapaikanhakijoihin.

Niinistön puheen tulkinnanvaraisuus antoi tukea muukalaisvastaisille ihmisille. Rehn huomautti, että presidentillä on sellaistakin tietoa, jota ei kerrota julkisuuteen.

– Niinistö tuntee tilanteen paremmin. Hänellä oikea huoli siitä, mitä itärajalla tapahtuu.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoita saapuu etenkin pohjoisen Raja-Joosepin rajavartioaseman kautta.

– Se on jotenkin valtion johtamaa. Ei niitä Ladoja muuten voi ilmestyä ja ihmiset lähteä Moskovasta.

Nykyistä hallitusta Rehn ei kehu, mutta sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on hänestä hoitanut tonttinsa hyvin.

– Samoin kykynsä on näyttänyt kansliapäällikkö Päivi Nerg (kd.), vaikka häntä aluksi katsottiin poliittisena virkanimityksenä. Heillä on ollut valtavat paineet.

Rehn ei pidä mahdottomana, että Suomi ottaisi suuren määrän pakolaisia joka vuosi.

– Siihen on kaikki mahdollisuudet, mutta haluammeko?

Hän muistutti, kuinka sota-ajan köyhä Suomi asutti noin 400 000 Karjalan evakkoa.

– Operaatio oli valtava, vaikka omaa kansaa he olivat. Sittemmin esimerkiksi chileläisistä, vietnamilaisista ja somaleista on tullut erinomaisia Suomen kansalaisia.

Vuosi sitten Rehn vieraili Turkissa, jossa oli tuolloin 1,6 miljoonaa syyrian pakolaista. Sen jälkeen määrä on kasvanut miljoonalla.

– Silloin he sanoivat, että tilannetta on mahdotonsa hallita. He kuitenkin yrittävät yhä auttaa ja järjestää koulutusta.

Mielipidemittauksen mukaan turkkilaiset kuitenkin suhtautuvat kriittisesti.

– Sen mukaan pakolaiset tuovat tauteja, vievät naisemme, raiskaavat, ottavat työpaikkamme ja asuntomme. Lisäksi heillä on vieras kulttuuri, vaikka he tulevat naapurista. Tuossahan on paljon samaa, mitä sanomme täällä ja joka puolella pakolaisista.

– Heidän on vaikea ymmärtää, miksi olemme tylyjä.

Maahanmuuttajien kulttuuri hämmentää suomalaisia.

– Meitä ärsyttää, miten irakilaiset ja syyrialaiset miehet oleskelevat yhdessä.

Suomessa pidetään välimatkaa. Rehn on huomannut, kuinka hän itsekin mielessään omii kotinsa läheisen mustikkametsän Kirkkonummella.

Surullisimpana Rehn pitää sitä, miten vähän konflikteja yritetään ratkaista. Sen sijaan hankaluuksista jaksetaan kertoa.

– Kaikki täytyy kutsua mukaan neuvottelupöytään. Myös naiset.

Esimerkiksi Syyriassa arvostetaan vanhempia naisia.

– He pääsevät liikkumaan alueella ja kertomaan, missä on ruokaa. He toimivat melkein kuin tiedustelupalvelu. Nämä naiset pitävät koossa perheitä. Nimenomaan naiset olisi saatava pöytään katsomaan, kuinka maa joskus rakennetaan uudelleen.

Maailmassa tapahtuu paljon hyvääkin.

– Unicef täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Lapsikuolleisuus on puolittunut, polio on saatu melkein pois, puhdasta juomavettä on suurella osalla, naisten pakkoavioliittoja on vähemmän ja tytötkin pääsevät kouluun.

Rehn iloitsee, että naiset ovat saaneet yhän enemmän poliittista vaikutusvaltaa Afrikassa.

Fakta: Ensimmäinen puolustusministeri on ollut useissa YK:n tehtävissä

Elisabeth Rehn on RKP:n entinen kansanedustaja. Hänestä tuli Suomen ja maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri vuonna 1990.

Martti Ahtisaaren vastaehdokas hän oli vuoden 1994 presidentinvaalin toisella kierroksella.

Aktiivipoliitikon uran jälkeen Rehn on tullut tunnetuksi maailmalla liikkuvana ihmisoikeustaistelijana.

Rehn siirtyi Balkanin ihmisoikeusraportoijaksi vuosiksi 1995–1997. Hän on ollut usein kansainvälisessä julkisuudessa YK-tehtäviensä myötä. Rehn on toiminut muun muassa YK:n pääsihteerin erityisedustajana Sarajevossa 1999, YK:n alipääsihteerinä sekä Bosnia ja Hertsegovinan erityislähettiläänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.