Tunnista sienet Savon Sanomien visassa

Sienisadosta on muodostunut ennakko-odotusten vastaisesti varsin mainio. Metsistä löytyy laadukasta herkkua joka lähtöön, kunhan malttaa kerätä koriin vain niitä lajikkeita, jotka varmasti tunnistaa syötäviksi.

Savon Sanomien verkkosivuilla on julkaistu sienitunnistusvisa, jossa omaa sienitietämystään voi testata kuvien ja vihjeiden perusteella.

Munuais- ja maksaliitto on jo tällekin syksylle muistuttanut, että kokenutkin sienestäjä voi erehtyä. Pelkkä myrkyllisen sienen maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita, mutta kokonaisen aterian syöminen voi olla pahimmillaan hengenvaarallista.

Jos epäilee sienimyrkytystä, on sienen tunnistaminen tärkeää mahdollisen hoidon valitsemiseksi. Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni, jonka voi sekoittaa esimerkiksi herkkusieneen. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Myös korvasieni on käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen. Oikein käsiteltynä siitä tulee kuitenkin herkullinen ruokasieni. Korvasienten kausi on tosin jo takanapäin, sillä se on varsin keväinen laji.

Sienimyrkytystä epäilevän on syytä soittaa Myrkytystietokeskukseen 09-471977.

 

Vailla uusia sienireseptejä? Kokeile metsien herkkuja carpacciossa, pestossa ja ravioleissa