Tunnustelut eivät tuottaneet tulosta – Anne Berner ei nouse EU-kärkiehdokkaaksi

Keskustan ennakkotoiveet pääsystä eurooppalaisen vaalitaiston eturiviin eivät toteutuneet. Liberaaliryhmä Alde julkaisi torstaina seitsemän kärkiehdokasta, joiden joukossa ei ole suomalaisia.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vahvisti Brysselissä, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin nimi oli esillä keskusteluissa. Berner ei ole vielä kertonut, onko hän ehdolla EU-vaaleissa.

–  Hänenkin nimensä oli esillä, kun (Alden puheenjohtaja) Hans van Baalen soitti minulle. Hän oli yksi niistä, joiden kanssa oli käyty keskusteluita, mutta eivät ole siihen päätyneet. He ovat keskustelleet keskenään, Sipilä kertoi.

Alden kärkiehdokkaista nimekkäimpiä ovat kilpailukomissaari Margrethe Vestager ja ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt.

Muita ovat saksalainen Nicola Beer FDP-puolueesta, italialainen senaattori Emma Bonino, komissaari Violeta Bulc Sloveniasta, unkarilainen Katalin Cseh ja espanjalainen Luis Garicano.

Viisi vuotta sitten Olli Rehn oli toinen puolueen kärkiehdokkaista yhdessä Belgian entisen pääministerin Verhofstadtin kanssa.

Aldeen kuuluu Suomesta myös RKP.

Kärkiehdokkaat jäämässä sivuun

Kärkiehdokkaat ovat puolueidensa ehdokkaita korkeisiin EU-tehtäviin, joita jaetaan toukokuun lopussa pidettävien EU-vaalien jälkeen.

Suurimman puolueen kärkiehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet nousta komission puheenjohtajaksi.

Eurooppalaiset puolueet valitsivat kärkiehdokkaan ensimmäisen kerran viime vaaleissa. Se oli yritys tuoda EU:ta lähemmäs kansalaisia ja parantaa EU-vaalien äänestysaktiivisuutta.

Alden päätös valita useita kärkiehdokkaita vesittää järjestelyä. EU-jäsenmaista varsinkin Ranska on halunnut pitää nimitykset tiukemmin jäsenmaiden käsissä, eikä ole innostunut kärkiehdokkaista.

Nykyinen parlamentti on varoittanut, että se ei välttämättä hyväksy komission puheenjohtajaksi muuta kuin kärkiehdokasta. Päätös kuuluu kuitenkin vaaleissa valittavalle uudelle parlamentille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.