Turpeen nostomäärä jäi Suomessa pahasti tavoitteesta

Turpeennoston tämän vuoden tavoitteesta jäi Suomessa puuttumaan kolmannes sateisen kesän takia. Jo kolmas huono kesä heikentää nostoyritysten kannattavuutta ja moni voi lopettaa toimintansa. Hakeyrittäjiä on jo mennyt konkurssiin, joten kielteinen kehitys uhkaa hallituksen bioenergian kasvutavoitteita ja maan huoltovarmuutta.

Koneyrittäjien Liiton toimitusjohtaja Matti Peltola varoittaa, että heikoimmassa jamassa ovat nyt Länsi- ja Kaakkois-Suomen turveyrittäjät esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla. Itä- ja Pohjois-Suomessa tilanne on parempi.

– Tämä on huoltovarmuuskysymys, koska turpeen varastoitavuus on hyvä. Normaalitalven tullessa turvevarastot ovat vähissä keväällä, puhumattakaan ankarasta talvesta, hän kertoo.

– Alan suurin huoli on se, että kun osaavat yrittäjät panevat hanskat naulaan, tehokasta tuotantotekniikkaa ei omaksuta uudelleen heti. Haaste on saada osaavia työntekijöitä, Peltola sanoo.

– Tämä on kolmas huono kesä. Tällaista ei ole turvetuotannon historiassa koettu. Tuotantomäärä on romahtanut. Noin 60 prosenttia tavoitteesta tulee ylös. Yrittäjät kantavat sääriskin. Kun turvetta käännellään, muttei nosteta, suolle jää työn arvoa, josta ei saada maksua.

– Sopeuttamista tarvitaan. Rahoittajilta toivotaan ymmärrystä. Osalla yrittäjistä toiminnan lakkaaminen ei mene konkurssin kautta, joten toiminnan alasajo ei näy konkurssitilastoissa, hän korostaa.

– Hakeyrittäjät ovat olleet suurissa vaikeuksissa. Konkursseja ja yrityssaneerauksia on yrittäjillä ja laitevalmistajilla. Valtiovallan tavoitteita ei ikinä saavuteta. Syinä ovat Venäjän hake, sähkön alhainen hinta ja lauhat talvet, hän toteaa.

Johtava turpeen toimittaja Vapo saavutti noin 65 prosenttia kauden tavoitteestaan Suomessa. Pyrkimyksenä on ollut, että tuotantokauden lopussa varasto vastaa kahden lämmityskauden tarvetta.

Vapo Oy:n idän aluejohtaja Markku Pullinen kertoo, että idässä Vapo sai noin 70 prosenttia tavoitteestaan.

– Pohjois-Karjalassa tavoitteet saavutettiin, mutta Pohjois-Savossa oli alueita, joilla tulokset olivat vaatimattomia.

– Varastoja on, joten sopimusasiakkaiden polttoainehuolto voidaan turvata, hän lupaa.

Vapo toimittaa energiaturvetta voima- ja lämpölaitoksille, teollisuudelle ja kuntien lämpölaitoksille sekä kasvihuoneille ja maatiloille.

Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm tähdentää, että tuottajien toiminta ei saa poukkoilla, jotta polttoainehankinnan jatkuvuus pystytään turvaamaan.

– Tämä tarkoittaa riittävän pitkiä toimitussopimuksia ja niistä kiinni pitämistä. Polttoaineet on Kuopion Energian kaltaiselle toimijalle suurin yksittäinen kuluerä. Kilpailukyvyn varmistamisessa ovat polttoainehankinnan kulut avainasemassa.

– Metsähakkeen kysyntään ja sitä kautta hakeyrittäjiin vaikuttavat myös runsas sahanpurun ja kuoren tarjonta ja energiantuottajien parantunut energiatalous. Jälkimmäisellä tarkoitan ennen kaikkea savukaasupesureita, mutta myös kaukolämpöjärjestelmän tehokkuuden kasvua, Lindholm sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Savon Voima voi alentaa kaukolämmön hintaa

Uusimmat

Kotimaa

Venäläislehti kysyi Haavistolta tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan – "Se voi haitata toista osapuolta"

Irak on lähettänyt suomalaisia Isis-lapsia pois maasta, kertoo maan ulkoministeriö

Komission johtoon tähyävä Ursula von der Leyen lupaa taistella ilmaston puolesta – "Eurooppa on kuin pitkä avioliitto, rakkaus ei ole samanlaista kuin aluksi, mutta syvenee"

Päihtynyt mies teki U-käännöksen moottoritiellä ja lähti ajamaan väärään suuntaan

Puoluejohtajat ottavat toisistaan mittaa Porissa – kokoomuksen Orpo ja keskustan Sipilä jättävät tentin väliin

Poliisi sakotti kahdeksaa drone-lennättäjää lentokiellon rikkomisesta EU:n ministerikokouksen aikana Helsingissä

Tulli takavarikoi seksuaalista nautintoa kiihdyttäviä popperseja – kymmeniä tuhansia laittomasti maahantuotuja tuotteita päätyi myyntiin seksikauppoihin

Joka kolmas metsäpalo olisi jäänyt syttymättä, jos metsäpalovaroitusta olisi noudatettu

Poliisi pysäyttää keskimäärin 67 kortitonta kuskia päivässä – Tapausten määrä kasvoi viime vuonna

Komission johtoon tähyävä Ursula Von der Leyen lupaa taistella ilmaston puolesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.