Turpeentuotanto alkoi ennätysajassa – talven tarpeet jo melkein kasassa

Poikkeuksellisen aurinkoinen toukokuu suosi turpeennostoa Suomessa. Koska myös entisiä varastoja on, seuraavan lämmityskauden turpeet ovat pian kasassa. Turveyrittäjille tehty kysely kertoo, että tuotanto alkoi ennätysajoissa maan lounais- ja kaakkoisosissa.

Varpaisjärveläinen yrittäjä Arto Väisänen arvioi, että neljännes tavoitteesta on nostettu.

– Pitkiä päiviä saatiin tehdä, mutta nyt sateet ovat haitanneet, hän mainitsee.

Lapinlahtelaisella Energiapalvelu Väisänen Oy:llä on noin 15 konetta ja autoa turvetuotannossa Juuassa, Kuopion Nilsiässä ja Lapinlahden Varpaisjärvellä.

 

Kuopion Energia Oy:n polttoaineiden hankintapäällikkö Matti Voutilainen kertoo, että toukokuu oli hyvä turpeennostajille.

– Toukokuussa Suomessa nostettiin noin 1,5 miljoonaa mottia ja kesäkuussakin jotakin, hän perustelee.

– Viime toukokuu oli paras vuosikausiin. Vapulta päästiin jo töihin. Tästä kesästä on hyvät mahdollisuudet tulla hyvä, jopa erinomainen.

– Me olemme nostaneet jo yli 30 000 aumakuutiota. Kesän nostotavoitteesta on jo 20–25 prosenttia kasassa, Voutilainen sanoo.

– Varastoissa on jo yli 15 miljoonaa kuutiota turvetta. Se kattaa tulevan talven tarpeet. Kaikki, mikä nyt nousee, turvaa seuraavaa lämmityskautta. Tuottajilla on yhä aika hyvät ylivuotiset varastot.

 

Bioenergia-yhdistyksen puheenjohtaja, Kuopion Energia Oy:n toimitusjohtaja Esa Lindholm toteaa, että on vielä aikaista sanoa turvetuotannon onnistuneen.

– Toukokuu oli toki erittäin hyvä tuotantokuukausi, mutta kolmen varsinaisen tuotantokuukauden kelit ovat näkemättä. Toki hyvät mahdollisuudet onnistumiselle on olemassa, hän myöntää.

Vapo Oy Idän johtaja Markku Pullinen kertoo, että koko Suomessa ei päästy toukokuussa ennätykseen.

– Myös toukokuut vuosina 2010 ja 2013 olivat varsin hyviä. Alueellisesti itäisessä Suomessa, eritoten Kymenlaaksossa, voikin tuntua ennätykselliseltä, mutta päätuotantoalueilla Pohjanmaalla ei kyllä ollut ennätyksellistä.

Pohjanmaalla ja Satakunnassa kausi katkesi paikoin runsaisiin sateisiin.

Pullinen korostaa, että tuotantoluvut ovat kyllä ihan hyviä, kun energiaturvetta saatiin varastoaumoihin liki 1,5 miljoonaa kuutiota ja ympäristöturpeitakin melkein 0,3 miljoonaa mottia.

Bioenergia-yhdistyksen jäsenkyselyn mukaan energiaturvevarastoissa oli huhtikuun lopussa 12,8 terawattituntia.

Turvetta käyttävien asiakkaiden kannalta tilanne on hyvä, kun edellisenäkin vuonna turvevarastot olivat ennätyssuuret: 15 terawattituntia. Kotitalouksissa kuluu sähköä liki 20 terawattituntia vuodessa.

Koneyrittäjien liiton toimitusjohtaja Matti Peltola selvittää, että suurimmat varastot ovat Pohjois-Suomessa.

– Varastotilanne on kohtuullisen hyvä. Voidaan sanoa, että seuraavan polttokauden turpeet ovat jo kasassa, vaikka ensi kesän toteuma olisikin huono, Peltola virkkoo.

Tämä on Peltolan mielestä johtanut myös siihen, että tuotantotavoitteet on viritetty suurien toimijoiden osalta vastaamaan arvioitua tulevan lämmityskauden tarvetta.