Turun puukkoiskun selvitysryhmä suosittelee turvapaikkakäsittelyn nopeuttamista

Turun puukkoiskua selvittäneen tutkintaryhmän mukaan radikalisoitumista ehkäisevä työ on Suomessa aliresursoitua ja hajanaisesti järjestettyä. Ryhmä antoi torstaina yhdeksän suositusta turvallisuuden parantamiseksi.

Ryhmä suosittelee muun muassa turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyn nopeuttamista. Nyt keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika on 1,5 vuotta. Ryhmän mukaan käsittelyä pitäisi kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka.

– Nopeasti saatu kielteinen päätös on hakijalle usein parempi kuin pitkään kestävä epäselvä tilanne. Odottelun aikana sopeutuminen ja kotoutuminen vaikeutuvat, jolloin syntyy ääri-islamistisen radikalisoitumisen vaara.

Ryhmän mukaan pitäisi myös pyrkiä kitkemään tilanteita, joissa tulija esiintyy väärällä nimellä ja iällä. Nyt todellista nuorempana esiintyminen on varsin yleistä. Myös Turun puukottaja esiintyi Suomessa väärällä nimellä ja todellista nuorempana.

Tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen sanoi selvityksen luovutustilaisuudessa, että valheessa eläminen on ihmiselle kuormittavaa.

– Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita, ryhmä sanoo.

Lähipiirin huoli halutaan selvittää

Ryhmä toivoo myös neuvontapalvelun perustamista. Palvelussa muun muassa turvapaikanhakijoiden lähipiiri voisi kertoa huolensa ja kysyä neuvoa matalalla kynnyksellä.

– Jos henkilö radikalisoituu yksinään kotona, vastaanottokeskuksessa tai kaverinsa luona, sitä ei huomaa juuri kukaan muu kuin lähipiiri, Valonen totesi.

Selvityksen luovutustilaisuudessa todettiin, ettei kaikkia riskejä ole mahdollista kitkeä. Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan avoimessa yhteiskunnassa voi tapahtua mitä vain, mutta riskien todennäköisyyttä voidaan pienentää.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa perjantaina tuomion Turun puukkoiskusta. Torstaina julkaistu selvitys ei liity oikeudenkäyntiin, vaan sen tavoitteena on yleisesti estää vastaavia tekoja ja minimoida niiden vahinkoja.

Turun puukkoiskussa viime vuoden elokuussa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui kahdeksan.

Uusimmat

Kotimaa

Aarnion ex-alainen Rainiala osoittaa syyttävällä sormella asetus- ja määräysviidakkoon – "Ei virkamies voi alkaa keksiä niitä omasta päästään"

Miesjoukko raiskasi 19-vuotiaan naisen Seinäjoella – neljälle ehdotonta vankeutta

Ex-oppilaiden mukaan Bjurström tiesi tanssikoulunsa opettajan lähentelystä, mutta puuttuminen kesti – Bjurström vastaa syytöksiin

Maineikkaan tanssikoulun ex-oppilaat: miesopettajan lähentely jatkui vuodesta toiseen – poliisilla tutkinnassa yhden oppilaan seksuaalinen hyväksikäyttö

Yliopistotutkija voi tienata puolet vähemmän kuin muut korkeakoulutetut – valtaosa nuorista tutkijoista huolissaan urastaan

Suomen Yrittäjien kampanja ei vaikuttanut Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärään mitenkään – Kassan omalla markkinoinnilla isompi merkitys kuin työmarkkinariidoilla

Ministeriön ylijohtaja tiukkana: "Sairaalayhtiöt voivat olla laittomia"

Virkarikoskäräjillä kuultavana Aarnion alaisena työskennellyt Petri Rainiala

Helsingin yliopisto loikkasi yliopistovertailussa, joka mittaa valmistuvien työllistymistä

Pahanlaatuisen aivokasvaimen geenihoitoon merkittävä apuraha

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.