Turun puukottaja ei halua tulla kuulluksi hovioikeudessa – oma asianajaja ja syyttäjät eri mieltä

Turun terrori-iskun hovioikeuskäsittely järjestetään Turun vankilassa viikolla seitsemän eli helmikuussa, päätti hovioikeus perjantaina. Sekä puolustus että syyttäjä haluaisivat kuulla kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä käräjillä tuomittua Abderrahman Bouananea oikeudessa. Hän on kuitenkin asianajajansa Kaarle Gummeruksen mukaan ilmoittanut, ettei halua tulla kuulluksi.

– Bouanane on nyt sitä mieltä, ettei halua osallistua koko oikeudenkäyntiin. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että hänen mielensä voi muuttua, kun tullaan pääkäsittelyyn, Gummerus sanoi oikeudessa perjantaina valmisteluistunnossa.

Ailahtelevasti käräjäoikeudessa käyttäytynyttä Bouananea saatiin kuultua käräjilläkin vain osittain, ja hänen kertomuksensa osalta jouduttiin turvautumaan suurilta osin poliisikuulusteluiden materiaaliin. Käräjäoikeus ei lopulta antanut paljon painoarvoa miehen itsensä kertomuksille. Hän muun muassa kertoi, että oli omasta mielestään tekemässä terroritekoa Turun keskustassa elokuussa 2017, vaikka hänen asianajajansa oli asiasta eri mieltä.

Gummerus on itse nimennyt päämiehensä kuultavaksi, ja niin on tehnyt myös jutun syyttäjäkaksikko.

Terroristinen tarkoitus on käsittelyn keskiössä

Hovioikeuskäsittelyn keskiössä puolustuksen ja syyttäjien välillä on riita siitä, täyttääkö puukkoisku lain silmissä terroriteon määritelmän. Puolustus myöntää nyt hovioikeudessa syytetyn syyllistyneen murhiin ja niiden yrityksiin, mutta kiistää lain tarkoittaman terroristisen tarkoituksen. Vielä käräjäoikeudessa puolustus myönsi teot tappoina ja sellaisten yrityksinä.

Syyttäjien mukaan käräjäoikeuden tuomio on oikea eikä sitä ole aihetta muuttaa. Syyttäjät kertovat vaativansa Bouananelle samaa kuin käräjäoikeudessakin.

Gummeruksen mukaan käsittelyllä on merkitystä siksi, että on eri asia tulla tuomituksi terroristisista murhista kuin murhista.

– Elinkautinen on elinkautinen, mutta onko murhan elinkautinen sama kuin terroristisessa tarkoituksessa tehdyn murhan elinkautinen. Sillä voi olla merkitystä sitten vuosien päästä siihen, milloin hän vapautuu.

Sekä Gummerus että syyttäjät pitävät terrorismirikoksen käsittelyä merkittävänä myös oikeuskäytännön luomiseksi harvinaisesta rikosnimikkeestä.

Zubierin korvauksia vaaditaan kumottavaksi

Puolustus vaatii lisäksi kumoamaan korvauksia, jotka käräjäoikeus määräsi maksettavaksi puukkoiskun uhrien auttajalle ja uhrille Hassan Zubierille. Zubier on myöntänyt antaneensa virheellistä tietoa ansionmenetyksistään, ja häntä vastaan on aloitettu asiassa rikostutkinta.

Myöhemmin päätetään siitä, millä tavoin Zubierin korvauksia hovioikeusprosessissa käsitellään.

Hovioikeuden pääkäsittelylle on varattu yhteensä neljä päivää, joista kolme on varsinaisia päivä ja yksi on varapäivä.