Turun puukottaja koki olleensa terroristi, mutta kiistää oikeudessa terrorismisyytteet

Turun puukottajalla on vakaa käsitys, että hän oli Turun torilla viime elokuussa tekemässä terroritekoa, selviää hänen kirjallisesta vastauksestaan.

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että hän kamppaili itsensä kanssa ennen puukotuksia. Hän kertoi poliisille, että halusi toisaalta tappaa ihmisiä, mutta toisaalta estää itseään tekemästä puukotuksia.

Mies oli syömässä jäätelöä Turun Kauppatorilla, kun muslimien kokemista vääryyksistä kummunnut kostonhalu voitti.

Ensimmäiseksi uhriksi valikoitui umpimähkään torilla lehtiä jakamassa ollut nainen. Seuraavat uhrit olivat naista auttamaan tullut turistipariskunta. Pariskunnan mies loukkaantui neljästä veitseniskusta vakavasti ja joutui pyörätuoliin.

Puukottaja juoksi yhteensä 465 metriä ja puukotti matkalla kuolettavasti kahta naista sekä haavoitti kuutta naista ja kahta auttamaan tullutta miestä. Ensimmäisen kolmen uhrin jälkeen hän toivoi tulevansa poliisin surmaamaksi, mutta kun näin ei käynyt, hän muutti suunnitelmaansa. Hän päätti asianajajansa mukaan paeta ja vahingoitti matkalla ihmisiä estääkseen kiinnijäämistään, eikä kyse ollut miehen mukaan enää terroristisesta tarkoituksesta. Mies kertoi poliisin kuulusteluissa, että tarkoituksena oli tappaa yksi tai kaksi henkilöä.

– Ajatus oli, että vain yksi tai kaksi kuolee, ei enempää., hän vastasi poliisin kysymykseen suunnitelmistaan.

Jutun käsittely alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina.

 

Kiistää oikeudessa terroristisen tarkoituksen

 

Puukottaja, 23-vuotias marokkolainen turvapaikanhakija Abderrahman Bouanane koki olevansa Isisin soturi. Oikeudessa hänen puolustuksensa kuitenkin kiistää syytteet terroristisesta tarkoituksesta ja murhista. Puolustus myöntää teot tappoina ja tapon yrityksinä.

– Tässä on kyse terrorismimääritelmän sisällöstä, joka lainsäädännöstä tulee. Se, mitä päämieheni itse ajattelee, ei välttämättä kata sitä mitä lainsäädäntö edellyttää, syytetyn asianajaja Kaarle Gummerus sanoi.

Elinkautista Bouananelle vaativa syyttäjäkolmikko pitää tekoja terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä. Bouanane voi saada elinkautisen tapoistakin, jos oikeus katsoo, että teot tehtiin lain tarkoittamassa terroristisessa tarkoituksessa.

– Keskeinen väitteemme on se, että vastaaja on teot tehdessään tarkoittanut aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa, kertoo yksi jutun syyttäjistä, kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen.

 

Allahin ylistäminen toi voimaa

 

Puukottaja oli esitutkinnan mukaan saanut ajatuksen tekotavasta "määräyksenä taivaasta". Bouanane kertoi poliisille huutaneensa "allahu akbar", suomeksi käännettynä "jumala on suuri" puukottaessaan ihmisiä, koska huuto poisti hänen mukaansa pelon ja antoi voimaa.

Bouanane eteni ihmisiä puukottaen Kauppatorilta Puutorille. Nähtyään lopulta poliisiauton ja poliisin aseen kanssa hän kertoi suojautuneensa naisen taakse. Esitutkintamateriaalin mukaan hän sanoi yrittäneensä lyödä naista veitsellä, jotta poliisit ampuisivat hänet. Poliisi kuitenkin ampui häntä reiteen ja otti hänet kiinni.

– Ajatus oli, että ne tappavat minut, miksi ne ei tappaneet, en tiedä, hän sanoi poliisille.

Esitutkintamateriaalin mukaan Bouanane halusi kuolla marttyyrina.

Mies oli laatinut ennen tekoaan muslimien kohtaamaa vääryyttä julistavan manifestin, joka pohjautui poliisin mukaan hänen Youtubesta katsomaansa imaamin saarnaan. Hän oli lähettänyt manifestin pikaviestipalvelussa muutamaan keskusteluryhmään. Manifestin arabiankielinen käsikirjoitus löytyi hänen laukustaan puukotusten jälkeen.

Youtube-hakuhistoriasta kävi ilmi, että Bouanane oli etsinyt myös tietoa pommiliivin valmistamisesta.

 

Suunnitelmissa oli iskeä laivaston sotilaisiin

 

Bouanane aikoi esitutkinnan mukaan aluksi iskeä Pansion laivaston sotilaisiin, jotka poistuivat varuskunnasta käymään kaupassa.

Hän oli harkinnut myös hyökkäävänsä linja-autoasemalla olevan varusmiehen kimppuun, mutta luopui ajatuksesta paikalle tulleiden muiden henkilöiden takia.

Miehen Youtube-hakujen perusteella puhelimella oli katsottu muun muassa terrori-iskuja ja Suomen armeijaa koskevia videoita. Hän sanoi poliisille halunneensa selvittää, onko Syyriassa suomalaisia sotilaita.

Bouanane kertoi kuulustelussa nähneensä juuri uutisista Raqqaan kohdistuvan iskun, jossa kuoli paljon lapsia. Hän koki, että ihmiset tunsivat myötätuntoa Barcelonan iskun uhreja kohtaan, mutta eivät Syyriassa kuolleita kohtaan. Barcelonan terrori-isku tapahtui vain päivää ennen Turun puukotusta.

– Huomasin, että heillä oli myötätuntoa Barcelonan tapahtumiin, mutta ei välittäneet, mitä on tapahtunut Syyriassa. Olen seurannut periaatteessa koko ajan, miksi nämä lapset kuolivat, koska he haluavat vain käyttää islaminuskontoa.

Bouanane kertoi kuulustelussa pohtineensa uutisen nähtyään sitä, miksi päivittäin syyttömiä kuolee vain sen takia, että he haluavat käyttää sharian lakia.

– Sekö oli se syy, eli se mitä kerroit äsken, niin se on se syy, miksi päädyit näihin väkivallantekoihin? kuulustelija kysyi.

– Siellä sijaitsi se syy, Bouanane vastasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

SDP:ssä halutaan kansalaisille mahdollisuus esittää keskustelualoitteita päätöksentekijöille – aloitteita voisi tehdä kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-tasolla

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.