Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – aiemmin myös Turun katolisen kirkon seiniä spraymaalattu

Pari eri uskonnollista rakennusta on joutunut ilkivallan kohteeksi Turussa tammikuun aikana. Turun katolisen kirkon seiniin on jo kahteen otteeseen spraymaalattu syyllistäviä kirjoituksia. Turun juutalaisen seurakunnan synagogan ulkoseinistä ja -ovista löytyi punaista maalia maanantaiaamuna.

–  Siellä on töhritty jollain väriaineilla seiniä ja ovia, sisälle ei ilmeisesti ole päästy, juutalaisen seurakunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Harry Serlo kertoi STT:lle.

Rikosilmoitus on tarkoitus tehdä, lomamatkalta tavoitettu Serlo sanoi.

Turun synagogan töhriminen ajoittui holokaustin muistopäivälle.

"Synagogan töhriminen huolestuttavaa"

Presidentti Sauli Niinistö kuvaili Turun synagogan töhrimistä hyvin huolestuttavaksi. Niinistö kommentoi asiaa Puolassa Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen muistojuhlan yhteydessä maanantaina.

–  Todellakin näyttää näin Turussa käyneen -- se on hyvin huolestuttavaa. Meillä on oikeuslaitoksessa käsitelty asiaa, ja minunkin on tarkoitus asiasta vielä puhua, presidentti vastasi kysymykseen siitä, pitäisikö julkisen vallan kitkeä antisemitismin leviämistä tiukemmin.

Presidentin mukaan kyse on laajemmasta rasismista. Niin rasismin kuin antisemitismin kasvu Suomessa ja maailmalla on huolestuttavaa.

–  Jos palataan 1930-luvulle, niin minua askarruttaa valtavasti, miten tavallisista ihmisistä tulee julmia tappajia. Se prosessi, miten ihmismieli voi kääntyä näin, on äärimmäisen tärkeä tunnistaa, koskien myös nykyaikaa, presidentti sanoi.

Katolisen kirkon seinään spreijattiin törkyä

Katolisen kirkon seinään ilmestyi tekstiä ensimmäisen kerran 17. ja 18. tammikuuta välisenä yönä. Seuraava hyökkäys tehtiin vajaa viikkoa myöhemmin 23. ja 24. tammikuuta välisenä yönä.

–  Viime kerralla kirjoitettiin "Stop hiding pedos" eli tarkoittaako se sitten "Lopettakaa pedofiilien piilottelu"? Se oli metrin mittainen kirjoitus, jossa oli käytetty punaista ja mustaa väriä. Toinen teksti oli "liar", rikosylikomisario Jari Riiali Lounais-Suomen poliisista kertoi.

Riiali korosti, ettei tässä vaiheessa voi sanoa, liittyvätkö synagogaan ja katoliseen kirkkoon kohdistunut ilkivalta toisiinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kevättulvat muuttuivat hankalasti ennustettaviksi talvitulviksi

Vesihuollon myynti houkuttaa talousvaikeuksien keskellä Ähtärissä – pienten kuntien vesihuoltolaitokset tuskin kuitenkaan kiinnostavat sijoittajia

Uutisanalyysi: Oppivelvollisuus laajenee, mutta kuka ottaa kopin opintonsa keskeyttävästä nuoresta?

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy – "Osapuolten näkemykset olivat alkumetreistä saakka todella, todella kaukana toisistaan"

Saimaannorpille kolattiin noin 150 apukinosta huonosta lumitilanteesta huolimatta – "Rannat ovat paljaat, ja keväinen laine lyö rantaan", kuvailee WWF:n aluevastaava tilannetta Etelä-Saimaalla

Ongelmat Nordean tileissä poistuneet

Massiivinen työllisyyskokeilu viivästymässä syksyyn – kunnille annetaan vastuu työttömistä, mutta ohjaavatko kunnat sakkojen pelossa ihmisiä kuntouttavaan työtoimintaan?

Myrskytuulet heikkenivät aamun valjetessa – yöllä puhuroi puuskissa jopa 24 metriä sekunnissa

Kotimaisuutta myydään valmistajatiedoin ja Suomen lipuin – ruoan alkuperä voi olla toinen, mutta huhtikuusta alkaen tietoa pitää tarjota enemmän

Allergia- ja astmariski kasvaa, kun ilmastonmuutos lämmittää entistä sateisempaa Suomea

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.