Turvapaikanhakija riisti itseltään hengen Joutsenon vastaanottokeskuksessa

Nuori turvapaikanhakija on tehnyt itsemurhan eilen Joutsenon vastaanottokeskuksessa Etelä-Karjalassa. Keskuksen johtaja Jari Kähkönen vahvistaa asian STT:lle ja sanoo, että asiasta tehdään selvitys.

Turvapaikanhakijan kuolemasta kertoi jo eilisiltana Stop Deportations -Facebook-sivu ja asiaan tarttuivat mediassa muun muassa Etelä-Saimaa ja Yle.

Nuori mies oli vastaanottokeskuksessa säilöön otettuna. Stop Deportations -verkoston mukaan mies oli uhannut jo aiemmin vahingoittaa itseään. Kähkönen ei kommentoi tapauksen yksityiskohtia sen tarkemmin, mutta sanoo, että miehen huoneessa ei ollut kameravalvontaa. Keskuksessa on myös erityistiloja, joissa on videoseuranta.

Kähkönen sanoo, että tavallinen toimintatapa on ohjata ihminen terveysviranomaisten huomaan, jos hän uhkaa vahingoittaa itseään.

Kuoleman paljastumisen jälkeen vastaanottokeskuksessa oli mielenilmaus, jonka vuoksi paikalle tuli myös poliiseja, Kähkönen kertoo.

– Tunteet ymmärrettävästi muilla säilöön otetuilla kiihtyivät ja kävimme keskustelua illan mittaan, että mitä on tapahtunut ja vastasimme säilöön otettujen esittämiin kysymyksiin, Kähkönen selittää.

– Tilanne rauhoittui kyllä aika nopeasti.

Harvinainen tapaus

Poliisi "varmisti työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuutta", Kähkönen sanoo.

– Kun tunteet ovat pinnassa, siinä saattaa ylilyöntejä tulla.

Tänään ja tulevinakin päivinä vastaanottokeskuksessa asuville tarjotaan kriisiapua.

– Jokainen saa sen tarvitsemansa avun. Ja tarjotaan sitä myös niille, jotka eivät sitä omatoimisesti tuo esille.

Kähkönen sanoo, että Joutsenon vastaanottokeskuksessa on tapahtunut aiemmin yksi samanlainen tapaus, vuonna 2009.

– Nämä ovat harvinaisia tapauksia.

Kähkönen toteaa, että turvapaikanhakijoilla ja säilöön otetuilla on kuitenkin usein masennusta ja he saattavat uhata vahingoittaa itseään.

Vastaanottokeskuksen avoimella puolella on noin 250 ihmistä ja säilöön otettuna on reilut 30 ihmistä. Vastaanottokeskus sijaitsee Konnunsuon entisessä vankilassa.