Turvapaikanhakijalle tuomio: raiskasi ja pahoinpiteli toisen turvapaikanhakijan

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina turvapaikanhakijan useista toiseen turvapaikanhakijaan kohdistuneista rikoksista. Kolmen vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistus tuli törkeästä raiskauksesta, raiskauksesta, salakatselusta, pahoinpitelystä sekä kiristyksen yrityksestä.

Sekä tuomittu että uhri ovat oikeuden tiedotteen mukaan täysi-ikäisiä, ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Käräjätuomari Hannu Rantalainen kertoi STT:lle, että tuomittu mies on syntynyt vuonna 1980 ja uhri on tätä nuorempi. Rantalainen ei avannut sitä, mistä maasta tai maista miehet ovat lähtöisin.

Vastaavanlaista tapausta hänelle ei ole tullut vastaan.

– Harvinainen tapaus ehdottomasti, Rantalainen sanoi.

Rikokset Joutsenossa

Tuomittu kiisti oikeudessa syytteet kokonaisuudessaan. Oikeus katsoi kuitenkin näytetyksi, että mies oli syyllistynyt rikoksiin Konnunsuon vastaanottokeskuksessa. Keskus sijaitsee Lappeenrannan Joutsenossa.

Vankeutta saanut mies tuomittiin myös korvauksiin. Hänen on maksettava uhrille loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä sekä kivusta ja särystä yhteensä 13 000 euroa sekä lisäksi oikeudenkäyntikulut.

Asia käsiteltiin ilman yleisöä. Käräjäoikeuden ratkaisu asiassa oli yksimielinen.

STT ei julkaise tuomitun nimeä uhrin suojelemiseksi.

Edessä poistaminen maasta?

Tuomittu kärsinee vankeusrangaistuksensa Suomessa. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo toteaa, että ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomitun ulkomaalaisen osalta tehdään arvio ja harkinta maasta poistamisesta. Tämä koskee myös turvapaikanhakijoita.

Lähtökohtaisesti henkilö pyritään poistamaan maasta, kun hän on istunut tuomionsa.

– Tämä on ilman muuta tavoite.

Maasta poistamisen voivat kuitenkin estää henkilön kotimaan olosuhteet. Jos häntä uhkaisi kotiseudullaan esimerkiksi kidutuksen tai kuoleman vaara, palauttaminen voi estyä. Palautuskiellosta on säädetty perustuslaissa ja ulkomaalaislaissa.

Esimerkiksi turvapaikkahakemuksen käsittelyssä todettu suojelun tarve voidaan tiettyihin rikoksiin syyllistyneiltä sulkea pois, mutta kotimaan olot voivat silti estää palauttamisen. Tällöin henkilö jäisi Suomeen tilapäisellä luvalla vuosi kerrallaan.