Turvapaikanhakijan palautus kiellettiin, kun mies oli jo viety Suomessa: palautus ei vastoin lakia

Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan kotimaahansa palautetun 19-vuotiaan afganistanilaismiehen palauttaminen oli lain mukaan mahdollista. Migri ei kuitenkaan kommentoi tapauksen yksittäisiä vaiheita.

STT:n tietojen mukaan Loimaalla asuneen nuorukaisen lakimies oli hakenut täytäntöönpanokieltoa palauttamiselle maanantaina eli samana päivänä kun mies palautettiin Afganistaniin. Päivää myöhemmin Turun hallinto-oikeus antoi palautukselle täytäntöönpanokiellon.

– Tässä on hyvin poikkeuksellinen tilanne, kun katsotaan missä ajassa täytäntöönpanokieltoa on haettu ja olisiko sitä voitu hakea aikaisemmin, sanoo Migrin oikeus- ja maatietopalveluyksikön johtaja Hanna Helinko STT:lle.

Migrin arvion mukaan palautettu ei ole kotimaassaan vaarassa eikä häntä ole palautettu ehdottoman palautuskiellon vastaisesti.

Suomessa poliisi vastaa käännytysten toimeenpanosta ja lainmukaisuudesta.  Poliisi viestitti tapauksen jälkeen Twitterissä, että se ei palauta muita kuin täytäntöönpanokelpoisen päätöksen saaneita henkilöitä.