Turvapaikanhakijoiden passien haltuunotossa virhe - neljä kuukautta toimittiin eri tavoin

Poliisi keskeytti turvapaikanhakijoiden passien tai muiden matkustusasiakirjojen ottamisen haltuunsa viime vuonna noin neljäksi kuukaudeksi. Matkustusasiakirjojen ottaminen turvapaikanhakijoilta keskeytettiin viime vuonna maaliskuun alussa, kun Maahanmuuttovirasto siirtyi asiakirjojen sähköiseen käsittelyyn ja arvioi, ettei matkustusasiakirjojen haltuunotto ole tarpeellista.

Poliisilla ja rajavartijoilla ei ole turvapaikanhakijoiden asioiden käsittelyssä itsenäistä toimivaltaa ottaa turvapaikanhakijan passia – paitsi, jos vireillä on jo toimet hänen maasta poistamisekseen.

Kun Maahanmuuttoviraston ohjetta ei ollut, turvapaikanhakijat saivat pitää heidän hallustaan löytyneet matkustusasiakirjat. Jos hakija sai kielteisen päätöksen ja halusi hankaloittaa palauttamistaan esimerkiksi Irakiin, hän saattoi hävittää passinsa.

Kesällä uusi viranomaiskirje

Maahanmuuttovirasto havahtui asiaan vasta kesällä ja teki asiassa uuden arvion. Virasto antoi kesäkuun lopussa viranomaiskirjeen poliisille ja Rajavartiolaitokselle niin, että kirjeessä pyydettiin nyt passien tai muiden matkustusasiakirjojen ottamista haltuun siihen saakka, että turvapaikanhakija saa joko oleskeluluvan tai hänet poistetaan maasta lainvoimaisella poistamispäätöksellä.

Savon Sanomat ei saanut eri viranomaisilta selvitettyä, kuinka monta henkilöä sai pitää matkustusasiakirjansa neljän kuukauden sekaannuksen aikana ja kuinka monen henkilön osalta asia on vaikeuttanut maastapoistamista kielteisen päätöksen jälkeen.

Poliisi ei edelleenkään saa ottaa passia haltuunsa automaattisesti, vaan se on sallittua vain, jos henkilötietojen tai asiakirjan oikeellisuus on välttämätön varmentaa tai passin ottaminen on välttämätön turvaamistoimi turvapaikanhakijan maassa oleskelun edellytysten selvittämiseksi. Useilla turvapaikanhakijoista nämä ehdot täyttyvät.

Passeja haalitaan vaikka mistä

Passin puuttuminen ei myöskään aina tarkoita, että henkilö olisi hävittänyt sen tahallaan Suomessa vaikeuttaakseen palauttamistaan kotimaahansa.

Osa turvapaikanhakijoista ei ole alunperinkään saanut passia maansa viranomaiselta, se on häneltä varastettu tai se on kadonnut häneltä esimerkiksi matkan aikana.

Savon Sanomien tietojen mukaan poliisissa kuitenkin tiedetään, että Suomessa on henkilöitä, jotka ovat täällä hävittäneet passinsa tarkoituksellisesti vasta siinä vaiheessa, kun poliisi on alkanut valmistella henkilön palautuspäätöksen täytäntöönpanoa.

Esimerkiksi Irak ei virallisesti ota vastaan vapaaehtoisesti palaavia, jos heillä ei ole matkustusasiakirjaa. Uusia passeja voi hakea maan suurlähetystöstä ainakin Tukholmasta Ruotsista ja aiemmin myös Helsingistä.

Myös useimpiin muihin maihin pakkopalauttaminen on erittäin vaikeaa ja joihinkin maihin mahdotonta ilman kansallista matkustusasiakirjaa.

Poliisin mukaan tämä on ollut ratkaisevaa joidenkin henkilöiden kohdalla, jotka poliisi olisi halunnut ehdottomasti saada jo kotimaahansa. Maissa ja tilanteissa on kuitenkin eroja. Suomessa poliisi on onnistunut järjestämään uusia passeja joistakin maista sekä vapaaehtoisesti lähteville että joillekin pakkopalautettavista.

Suomen onnistuminen palautusten määrissä verrattuna esimerkiksi Ruotsiin johtuu osin siitä, että viranomaiset ovat ajoissa keränneet passeja haltuunsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kolme miestä kiersi vastaanottokeskuksissa kehumassa Isistä

Turvapaikanhakijoiden porukka suunnitteli laajaa rikossarjaa Kuopiossa

Uusimmat

Kotimaa

EIT: Suomi loukkasi ihmisoikeussopimusta karkottaessaan irakilaismiehen vuonna 2017 – ammuttiin palautuksen jälkeen Irakissa

Syksyn paras ylioppilas kirjoitti 8 laudaturia ja 2 eximiaa Kempeleen lukiossa

Hoitajamitoituksen laskentatavalle pyyhkeitä lausuntokierroksella – "ei ole kaikilta osin ymmärretty, mitä ollaan säätämässä"

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus ”ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokratyövoiman käyttöä

Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi – "valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa"

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.