Turvapaikanhakijoiden puolisot kertovat: "Karkotus tarkoittaisi miehelleni kuolemaa"

– Mieheni ei näe kotimaahansa palaamista vaihtoehtona, koska se käytännössä tarkoittaisi hänelle kuolemaa.

Näin kertoo pohjoissavolainen nainen, joka tapasi nykyisen puolisonsa vappuaattona 2016. Heti ensitapaamisen yhteydessä kävi ilmi, että mies on irakilainen turvapaikanhakija.

– Alussa olin hyvin varautunut, koska tietenkin mietin, kannattaako ryhtyä suhteeseen, jossa tulevaisuus on niin epävarma. Eniten minua mietitytti se, olemme epätasa-arvoisia suhteessa toisiimme, koska puolisollani ei ole mitään asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa., nainen kertoo.

Turvapaikanhakijoiden ja Suomen kansalaisten välisiä parisuhteita on Suomessa ainakin useita kymmeniä. Maahanmuuttovirastolla ei ole arviota määrästä, mutta jo pelkästään turvapaikanhakijoiden puolisoille tarkoitetuissa kahdessa Facebook-ryhmässä on toisessa 75 ja toisessa 41 jäsentä. Sama henkilö voi olla jäsenenä molemmissa ryhmissä.

Pohjoissavolaisnainen alkoi tapailla turvapaikanhakijaa. Nainen kertoo ajatelleensa aluksi, ettei suhde olisi kovin vakava, mutta kesällä hän huomasi olevansa rakastunut. Nyt pari on asunut puoli vuotta avoliitossa. Alussa tulevaisuus näytti vielä positiiviselta, kunnes mies sai viime lokakuussa kielteisen turvapaikkapäätöksen. Mies valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen.

– Olemme harkinneet, että menisimme naimisiin ja hakisimme miehelleni oleskelulupaa perhesiteen perustella. Se kuitenkin vaatisi esteettömyystodistuksen Irakista. Todistuksen hankkiminen hänen kotikaupungistaan on lähes mahdotonta, sillä mieheni on sunnimuslimi, joilla ei ole Irakissa mitään takeita saada minkäänlaisia viranomaispalveluja.

Tilanne tuntuu savolaisnaisesta monella tapaa epäoikeudenmukaiselta. Turvapaikkapolitiikkaan tehdyt tiukennukset ovat saaneet hänet menettämään luottamuksensa oikeudenmukaiseen viranomaistoimintaan. Erityisen epäoikeudenmukaisena hän pitää Maahanmuuttoviraston linjausta siitä, että Irak on turvallinen maa.

– Jos mieheni olisi tullut Suomeen vuotta aiemmin, hänellä olisi turvapaikka aivan varmasti. Mieheni serkut ovat tulleet samalta alueelta samaan aikaan Suomeen kuin mieheni ja saaneet turvapaikan, koska he ehtivät saada päätöksen ennen Maahanmuuttoviraston uutta linjausta.

Nainen kertoo, että hänelle etenkin tammikuu on ollut raskasta aikaa, kun turvapaikanhakijoita on alettu pakkokäännyttää Irakiin.

– Nykyisin näen koko ajan edessä karkotuksen.

Varkaudesta kotoisin oleva, nykyisin Kauhavalla asuva Tiia tapasi nykyisen aviomiehensä, irakilaisen Salwanin lokakuussa 2015. Tiia työskenteli tuolloin vapaaehtoisena Kauhavan vastaanottokeskuksessa, jossa Salwan oli asukkaana. Eräänä päivänä Tiia tarvitsi tulkkia, ja Salwan ilmoittautui vapaaehtoiseksi.

– Aluksi työskentelimme yhdessä ja ystävystyimme. Lopulta emme enää voineet olla erossa toisistamme. Olimme päivittäin yhdessä.

Pari muutti yhteen heinäkuussa 2016, ja tammikuussa 2017 he menivät naimisiin. Tiia sanoo, ettei hän epäröinyt aloittaa suhdetta siksi, että mies on turvapaikanhakija.

– En missään vaiheessa ole nähnyt häntä pakolaisena, vaan hän on ollut minulle mies.

Salwan sai kielteisen turvapaikkapäätöksen marraskuussa 2016. Tiia kertoo, että kielteiseen päätökseen oli pakko varautua henkisesti. Hän kuvailee yli vuoden kestänyttä päätöksen odotusta hyvin raskaaksi ajaksi.

– Ei ole inhimillistä odottaa jotakin vastausta yli vuotta. Ja sitten, kun kielteinen päätös tuli, se pudotti aivan jaloilta. Puolisona sitä on kauhea katsoa vierestä, kun ei voi itse tehdä mitään.

Salwan valitti kielteisestä päätöksestä heti hallinto-oikeuteen. Tiian mukaan asian käsittely kestää luultavasti noin 6–9 kuukautta. Nyt Salwan aikoo hakea oleskelulupaa perheenyhdistämisen perusteella.

– Odotamme, että hallinto-oikeuden päätös turvapaikasta tulee ennen kuin oleskelulupapäätös.

Tiia sanoo, että hän yrittää elää miehensä kanssa normaalia arkea. Hän sanoo, että he ovat varautuneet siihen, että Salwan karkotetaan maasta. He eivät kuitenkaan ole keskustelleet siitä, mitä eri maissa asuminen heille käytännössä tarkoittaisi. Tiian mukaan miehen ei olisi turvallista palata Irakiin.

– Toivon, että kaikki loppuisi hyvin ja ei tarvitsisi enää taistella.

Toinen haastateltavista halusi esiintyä jutussa pelkällä etunimellään ja toinen nimettömänä.

Oleskelulupa

Oleskelulupaa voi hakea perhesiteen perusteella, jos aviopuoliso on Suomen kansalainen, asuu Suomessa tai on muuttamassa Suomeen. Aviopuolisoihin rinnastetaan myös samaa sukupuolta olevat henkilöt, jotka ovat rekisteröineet parisuhteensa.

Oleskeluluvan myöntäminen ei tällöin edellytä, että hakijan toimeentulo on turvattu.

Oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan myös myöntää, jos hakija on asunut yhdessä puolisonsa kanssa vähintään kaksi vuotta tai jos hakijalla on puolisonsa kanssa yhteisessä huollossa lapsi, jolloin kahden vuoden yhdessä asumista ei edellytetä.

Seurustelukumppani ei ole Suomessa asuvan henkilön perheenjäsen. Suomen kansalaisen kanssa seurustelusuhteessa olevalle ei voida myöntää oleskelulupaa perhesiteen perusteella.

Seurustelusuhde voi olla erityinen syy tilapäisen oleskeluluvan myöntämiselle. Tämä edellyttää, että seurustelusuhteen on oltava vakiintunut ja että hakijan toimeentulo on turvattu muutoin kuin yhteiskunnan maksamilla etuuksilla.

Perhesiteen perusteella myönnettävä oleskelulupa myönnetään ensimmäisen kerran vuodeksi.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Turvapaikka

Turvapaikka myönnetään aluksi neljäksi vuodeksi. Neljän vuoden jälkeen voi hakea pysyvää oleskelulupaa.

Turvapaikka voidaan myöntää, jos hakija oleskelee kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa ulkopuolella siitä syystä, että hänellä on perusteltu syy pelätä siellä vainoa. Vainon syyn tulee olla alkuperä, uskonto, kansallisuus, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen tai poliittinen mielipide.

Hallintotuomioistuimissa on tällä hetkellä vireillä noin 10 000 turvapaikkapäätöksiä koskevaa valitusta.

Viime vuonna Maahanmuuttovirasto teki 28 208 turvapaikkapäätöstä.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Perhesiteen perusteella haetaan yhä enemmän oleskelulupia: "Odotamme merkittävää kasvua"