Turvapaikanhakijoiden tulva on lisännyt Lapin poliisin epäilyjä laittoman maahantulon järjestämisestä

Lapin poliisilla on tutkinnassa aiempaa enemmän epäilyjä laittoman maahantulon järjestämisestä.

– Asiaan liittyvät rikosilmoitukset on kirjattu viimeisten viikkojen aikana. Niitä on muutamia, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Janne Koskela.

Aiempina vuosina Lapin poliisilla on ollut tutkinnassa vain yksittäisiä epäilyjä laittomasta maahantulosta.

Koskelan mukaan siitä ei ole suoranaisia viitteitä, että Haaparannan ja Tornion välisen rajan ylittämiseen liittyvät epäilyt olisivat osa ihmissalakuljetusketjuja, joiden avulla Suomeen pyrkivät ulkomaalaiset ovat alunperin tulleet EU-alueelle.

– Tietenkin tutkimme, onko toiminnassa viitteitä siihen kokonaisuuteen, mutta enemmän epäillään, että kyse on alueellisesta tai paikallisesta toiminnasta.

Käytännössä voi olla kyse esimerkiksi sellaisesta, että Tornion alueella pitkään olleet oleskeluluvan saaneet henkilöt haluavat auttaa kotiseudultaan vastaavasta tilanteesta tulevaa henkilöä.

– Tutkimme, onko kyseessä laiton maahantuloa vai ei, Koskela toteaa.

Hänen mielestään yhteistyö Ruotsin puolen viranomaisten kanssa toimii.

– Teemme yhteistyötä päivittäin. Viranomaisten välillä tieto kulkee mielestäni ihan hyvin.

Rajavartiolaitos ilmoitti alkuviikosta ottaneensa Helsinki-Vantaan lentokentällä kiinni Ruotsin kansalaisen, joka yritti tuoda Itävallasta mukanaan kuutta ulkomaalaista henkilöä ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja.

Rajavartiolaitos on julkistanut tämän vuoden tammi–elokuun lukuja, joiden mukaan epäiltynä on 114 laittoman maahantulon järjestäjää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.