Turvapaikanhakijoilla runsaasti masennus- ja ahdistusoireita

Jopa 40 prosenttia Suomesta turvapaikkaa hakeneista aikuisista kärsii merkittävistä masennus- ja ahdistuneisuusoireista, selviää tuoreesta turvapaikanhakijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta. Tutkimuksessa yli tuhannelle maahan juuri saapuneelle turvapaikanhakijalle tehtiin terveystarkastus ja haastattelu.

Yli puolet sekä aikuisista että lapsista raportoi kokeneensa ennen Suomeen tuloa vähintään yhden järkyttävän, mahdollisesti traumaattisen tapahtuman, esimerkiksi väkivallan kohteeksi joutumisen.

–  Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta tulevilla oli masennus- ja ahdistuneisuusoireita enemmän kuin muualta tulevilla, peräti yli 60 prosentilla. Samalla ryhmällä oli eniten ennen Suomeen tuloa koettuja järkyttäviä tapahtumia. Esimerkiksi 67 prosenttia Afrikasta tulleista miehistä raportoi kidutuskokemuksista ja 57 prosenttia naisista seksuaalisesta väkivallasta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Anu Castaneda tiedotteessa.

Turvapaikanhakijoiden toimintakykyä tulisi Castanedan mukaan tukea jo vastaanottovaiheessa esimerkiksi tarjoamalla keskusteluapua ja tietoa mielenterveydestä.

Naisilla enemmän pitkäaikaissairauksia, miehillä tapaturmavammoja

Naisista 49 prosenttia raportoi pitkäaikaissairauksista, kuten diabeteksestä tai hengityselinsairaudesta.

Miehistä 55 prosentilla taas oli tapaturmien ja väkivallan aiheuttamia vammoja.

Lähi-idästä ja erityisesti Afrikasta tulleiden tilanne oli useilla terveyden osa-alueilla heikompi kuin muilta alueilta tulleilla.

–  Olemme tulosten perusteella päivittämässä ja kehittämässä turvapaikanhakijoille tehtävää alkuterveystarkastusmallia, joka otetaan käyttöön kaikissa vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea, kertoo tulosalueen johtaja Olli Snellman Maahanmuuttovirastosta.

Tutkimuksen toteutti THL yhteistyössä Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ja vastaanottokeskusten kanssa. EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto tuki tutkimusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.