Tutkija: Naapuriavusta lääke väkivallan ehkäisyyn

Suomessa vakiintunut "ei kuulu mulle" -ajattelu saa kyytiä tutkijalta, joka on selvitellyt naapuruston roolia väkivaltaisen käyttäytymisen ehkäisyssä. Naapuriapu voi olla keino tunnistaa huonosti voiva nuori ja auttaa häntä ennen kohtalokkaita tekoja.

Vanhempi tutkija Pekka Räsänen tietotekniikan tutkimuslaitoksesta sanoo, että Suomessa on vallalla viranomaistukea korostava ajattelu. Epävirallinen toiminta ja yhteisöllisyys ei ole tätä päivää.

- Aina ei ole ollut näin. Ehkä asioiden lykkääminen viranomaisten käsiin on hyvinvointiajattelun kääntöpuoli, hän pohtii.

Räsänen on mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan paikallisten yhteisöjen toipumista kolmen kouluampumatapauksen jäljiltä. Mukana on kaksi tapausta Yhdysvalloista ja Jokelan koulusurmat. Tutkimuksessa ruoditaan amerikkalaisen ja suomalaisen kulttuurin eroja suhtautumisessa väkivaltaan.

Alustavien tulosten mukaan näyttää siltä, että Suomessa haetaan syitä väkivallantekoihin ympäröivästä yhteiskunnasta, mutta Yhdysvalloissa korostuu yksilön vastuu.

- Suomessa syyllisiä etsitään kouluista ja netistä ja tukeudutaan poliisin apuun. Amerikkalaiset ovat yhteisöllisempiä. He luottavat omiin voimiinsa ja kantavat vastuuta omasta asuinalueestaan.

Räsänen muistuttaa, ettei traagisista kouluammuskeluista kannata syyttää internetiä. Hänen mielestään ns. vertaisverkot ovat nuorten arkea, eivät pahan alku ja juuri. Netistä löytyy myös apua ja tukea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.