Tutkija: Työmarkkinakiista tuskin rauhoittuu ennen vaaleja

Irtisanomislakikiistassa väännetään hyvin paljon siitä, millainen asema ammattiyhdistysliikkeelle sallitaan suomalaisessa yhteiskunnassa, arvioi ay-liikettä tutkinut Mika Helander.

Åbo Akademin sosiologian yliopistonlehtorina toimiva Helander sanoo, että suomalaisessa päätöksenteossa on perinteisesti annettu sananvaltaa järjestöille ja erilaisille yhteisöille. Kiistoja voi syntyä tietysti jo siitä, että tietyt tahot saavat sananvaltaa enemmän kuin toiset.

Hallitus on kiistan keskellä muistuttanut, että ulkoparlamentaarisille voimille ei pitäisi antaa valtaa päättää lainsäädännöstä. Näin on sanonut esimerkiksi työministeri Jari Lindström (sin.).

Helander huomauttaa, että Suomen parlamentaariseen järjestelmään kuuluu olennaisesti se, että parlamentin ulkopuolisten kantoja otetaan huomioon.

– Kaikista selvitysmiehistä lähtien valiokuntakuulemisiin ja lausuntokierroksiin. Koko meidän lainsäädäntöprosessi on sellainen, ja sehän on järkevääkin kuulla näitä tahoja, Helander sanoo.

Hän arvioi, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus on ollut edeltäjiään ideologisempi siinä, että se on jatkanut ay-liikkeen haastamista kiista kiistan jälkeen.

– Hallitus on ollut valmiimpi uhraamaan asioita ideologian perusteella.

Ratkaisua välejä repivään riitaan tuskin saadaan ennen kevään eduskuntavaaleja, uskoo Helander. Hän sanoo, että jos irtisanomislakikysymys olisi tullut esiin aiemmin tällä vaalikaudella, se olisi todennäköisesti saatu ratkaistua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin suhtaudutaan varauksella

Yrittäjät lupasivat tarjota lakon aikana ruuan, vastauksia satoi puolesta ja vastaan

Uusimmat

Kotimaa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"

Kysely: Käytätkö suojamaskia? Vaikuttaisivatko THL:n suositukset?

Helsinki-Vantaalla voi testata tarvittaessa satoja vuorokaudessa koronan varalta –  ensimmäinen päivä oli rauhallinen

Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle

Mies vangittiin epäiltynä alaikäisiin poikiin kohdistuvista seksuaalirikoksista – tuomittu aiemmin vastaavista rikoksista

Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Ari Helmisen uutisanalyysi: Metsien mies Petri Honkonen teki palveluksen itselleen ja puolueelleen – lähti puheenjohtajakisaan

Euroopan koronatilanteen perusteella on todennäköisesti luvassa uusia rajoituksia maahantuloon Suomeen – vain kahdeksan Schengen-maata jää alle tartuntatapausten rajan

"Olen kyllästynyt siihen, että keskusta ei mene eteenpäin" – varapuheenjohtaja Petri Honkonen aloitti puoluejohtajakampanjan

Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.