Tutkija: Työmarkkinakiista tuskin rauhoittuu ennen vaaleja

Irtisanomislakikiistassa väännetään hyvin paljon siitä, millainen asema ammattiyhdistysliikkeelle sallitaan suomalaisessa yhteiskunnassa, arvioi ay-liikettä tutkinut Mika Helander.

Åbo Akademin sosiologian yliopistonlehtorina toimiva Helander sanoo, että suomalaisessa päätöksenteossa on perinteisesti annettu sananvaltaa järjestöille ja erilaisille yhteisöille. Kiistoja voi syntyä tietysti jo siitä, että tietyt tahot saavat sananvaltaa enemmän kuin toiset.

Hallitus on kiistan keskellä muistuttanut, että ulkoparlamentaarisille voimille ei pitäisi antaa valtaa päättää lainsäädännöstä. Näin on sanonut esimerkiksi työministeri Jari Lindström (sin.).

Helander huomauttaa, että Suomen parlamentaariseen järjestelmään kuuluu olennaisesti se, että parlamentin ulkopuolisten kantoja otetaan huomioon.

– Kaikista selvitysmiehistä lähtien valiokuntakuulemisiin ja lausuntokierroksiin. Koko meidän lainsäädäntöprosessi on sellainen, ja sehän on järkevääkin kuulla näitä tahoja, Helander sanoo.

Hän arvioi, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus on ollut edeltäjiään ideologisempi siinä, että se on jatkanut ay-liikkeen haastamista kiista kiistan jälkeen.

– Hallitus on ollut valmiimpi uhraamaan asioita ideologian perusteella.

Ratkaisua välejä repivään riitaan tuskin saadaan ennen kevään eduskuntavaaleja, uskoo Helander. Hän sanoo, että jos irtisanomislakikysymys olisi tullut esiin aiemmin tällä vaalikaudella, se olisi todennäköisesti saatu ratkaistua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin suhtaudutaan varauksella

Yrittäjät lupasivat tarjota lakon aikana ruuan, vastauksia satoi puolesta ja vastaan