Tutkijat tuomitsevat valtuustoon nousevan some-kirjoittelun: "Rasistista vihapuhetta"

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että Kuopion valtuustoon valitun Markus Jukaraisen (ps.) sosiaalisessa mediassa kirjoittama teksti on "selvästi rankkaa".

 

Jukaraisen kirjoittelu herätti huomiota viikonloppuna. Hän muun muassa kommentoi Facebook-tilillään, että "Ei muutakun Jeesusteippiä suun ympäri ja sitten Pamppua ja huolella. Herkiää MaTu ulvomasta. On nämä kalliita MaTuja!"

Jukarainen kirjoitti tekstinsä Ilta-Sanomien uutisen yhteydessä. Siinä kerrottiin välikohtauksesta Helsinki-Vantaalla, jossa poliisi talutti irakilaismiehen ulos lentokoneesta.

– Juuri tämänkaltaisista kirjoituksista on tullut tuomioita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. En ota kantaa siihen, ottaako poliisi asian tutkittavakseen, mutta sen sanon, että joutuu se asiaa ainakin harkitsemaan, professori sanoo.

 

Hän korostaa, että arvostella saa, mutta ei sen sijaan saa panetella, solvata, uhata ja halventaa.

 

Rasismia ja ennakkoluuloja Helsingin yliopistossa tutkiva Karin Creutz pitää Jukaraisen kirjoittelua ongelmallisena monestakin syystä.

– Kyseessä on vihapuhe ja rasistinen kirjoittelu, joka on aggressiivista ja luo pohjaa myös aggressiiviselle käyttäytymiselle, Creutz luonnehtii.

Hänen mielestään kunnallispoliitikollakin on suuri vastuu.

– Sekin tuo lisävastuuta ehdottomasti, että perussuomalaiset on hallituksessa. Myös keskustan ja kokoomuksen pitäisi puuttua hallituskumppaninsa retoriikkaan, tutkija sanoo.

Hän lisää, että kirjoittelussa on ongelmallisesta myös se, että Jukarainen kehottaa virkavaltaa toimimaan lainvastaisesti.

– Väkivaltaan kehottaminen on erittäin huolestuttavaa tällaisessa jännittyneessä ilmapiirissä.

Kuntavaaleissa 216 ääntä saanut Jukarainen pitää itse kielenkäyttöään lievänä.

– Ainakin siihen verrattuna, mitä moni muu kirjoittelee. Samanlaista kirjoitukseni on ollut aina, ja sellaista tulee olemaan myös tulevaisuudessa. En ymmärrä mitä ihmeellistä tai voimakasta kielenkäyttöä tässä on, kommentoi Jukarainen, joka kuuluu itsekin Kuopion seudun perussuomalaisten hallitukseen.

Jukaraisen kirjoittelu Facebookissa otetaan puheeksi Kuopion seudun perussuomalaisten hallituksessa ensi viikolla, sanoo puheenjohtaja Pia Punkki.

– Olen huomannut kirjoittelun, mutta en kommentoi sitä enempää. Asia käsitellään hallituksessa, Punkki sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Facebookissa tulee sanottua spontaanisti"

Kommentointi on suljettu