Tutkijat yllättyivät: Kakkostyypin diabetes onkin yleisempi miehillä, joilla on koira

Koiran omistavilla miehillä on enemmän kakkostyypin diabetesta kuin miehillä, joilla ei ole koiraa. Asia selviää International Journal of Circumpolar Health -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tulos oli tutkijoille yllätys.

–  Oletimme koiranomistajuuden suojaavan kakkostyypin diabetekselta, sanoo Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) koulutusylilääkäri ja diabetologi Merja Laine HUSin tiedotteessa. Hän oli yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tutkimuksessa oli mukana yli 700 ihmistä, joista noin puolet naisia ja puolet miehiä. Tutkittavat olivat syntyneet vuosina 1934 ja 1944. Heistä 53 prosenttia oli omistanut koiran.

Tutkimusajankohtana koiranomistajista 19 prosentilla oli kakkostyypin diabetes, ja ei-koiranomistajista 12 prosentilla. Miehillä, joilla tutkimushetkellä oli koira, todettiin kakkostyypin diabetesta useammin kuin niillä miehillä, joilla ei ollut koiraa. Naisten diabeteksella ja koiranomistajuudella ei ilmennyt minkäänlaista yhteyttä.

Tiedotteessa painotetaan, että diabeteshoitajilla ja lääkäreillä on tapana kannustaa koiranhankintaan. Taustalla on ajatus, että koira pitäisi isäntänsä tai emäntänsä liikkeessä. Tutkimuksen valossa tästä ei kuitenkaan ole hyötyä.

–  Koiranomistajuus ei välttämättä tarkoita sitä, että myös ulkoiluttaa koiraa. Koira saattaa olla esimerkiksi vahtikoira, jota ulkoilutetaan harvemmin. Taustalla voi myös olla sellainen inhimillinen piirre, että koiranomistaja palkitsee itseään epäterveellisillä herkuilla ulkoiluttamisen jälkeen, Laine sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Espoossa räjäytettiin yöllä pullopommeja, epäillyt nuoria

Hävittäjiä testataan talvioloissa tammikuussa – "Enää ei kysytä 64:ää konetta vaan mitä valmistajat pystyvät tarjoamaan 10 miljardilla eurolla"

Parisuhde vähentää tutkimuksen mukaan alkoholin riskikäyttöä, jos geenit altistavat juomaan

Postilakon osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan luona – useat tukilakot uhkaavan lähellä

Kevyemmät hoidot voittavat veitsen kosmeettisten hoitojen suosiossa – monet eivät edes halua erottuvaa tulosta

Nordean pankkipalveluissa katkoja iltapäivään asti – vaikuttaa muun muassa kortteihin ja verkkopankkiin

Poliisi keskeytti palautukset Irakiin – sisäministeri Ohisalo Suomen palauttaman irakilaisen kuolemasta STT:lle: Karuimmillaan virheet voivat johtaa tällaiseen

Näkökulma: Ilmastopäätöksissä samat pohdinnat Suomessa ja EU:ssa – miten huomioidaan eri alueet ja työllisyys?

Anderssonille jatkopesti vasemmistoliiton johdossa, puoluesihteeri meni vaihtoon – Koikkalaisen toivotaan kuulevan kenttää paremmin

Kokoomuksen Orpo suomii hallituksen EU-ehdotusta – budjetissa prosentin kymmenyksetkin tärkeitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.