Tutkimus: Ahkera saunominen kannattaa – aivoinfarktin riski selvästi pienempi kuin niillä, jotka eivät löylyissä viihdy

Runsas saunominen vähentää aivoinfarktin riskiä, osoittaa tuore kansainvälinen tutkimus. Noin 15 vuoden seurantatutkimuksessa selvisi, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla on 61 prosenttia pienempi todennäköisyys saada aivoinfarkti kuin niillä, jotka saunovat vain kerran viikossa.

Tutkimus on ensimmäinen laajamittainen tutkimus aiheesta. Sen tulokset julkaistiin hiljattain Neurology-lehdessä. Itä-Suomen yliopistolla oli keskeinen rooli tutkimuksessa.

Saunomisen ja aivoinfarktiriskin yhteyttä tutkittiin Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -väestötutkimuksen aineistosta. Tutkimukseen osallistui yhteensä 1628 kuopiolaista 53–74-vuotiasta miestä ja naista. Tutkittavat jaettiin saunomistottumustensa perusteella kolmeen ryhmään: kerran viikossa saunovat, 2–3 kertaa viikossa saunovat ja 4–7 kertaa viikossa saunovat.

Tutkimus osoitti, että mitä useammin henkilö saunoi, sitä pienempi oli hänen aivoinfarktiriskinsä. Aivoinfarktin riski oli 14 prosenttia pienempi 2–3 kertaa viikossa saunovien keskuudessa ja 61 prosenttia pienempi 4–7 kertaa viikossa saunovien keskuudessa verrattuna kerran viikossa saunoviin.

Runsaan saunomisen ja vähentyneen aivoinfarktiriskin yhteys säilyi, vaikka tutkijat ottivat huomioon tavanomaisimpia aivohalvauksen riskitekijöitä, kuten ikä, sukupuoli, diabetes, painoindeksi, veren rasvahappokoostumus, alkoholinkäyttö, liikunta ja sosioekonominen asema. Havainto saunan suojaavasta vaikutuksesta oli samankaltainen miehillä ja naisilla.

Aivoinfarkti on yleisin aikuisiän vammautumisen syy.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksessa on aiemmin havaittu, että runsas saunominen vähentää merkittävästi myös sydän- ja verisuonitautien sekä kuolleisuuden riskiä. Tutkijoiden mukaan yhteyden taustalla saattaa olla saunomisesta aiheutuva verenpaineen aleneminen, immuunijärjestelmän ja autonomisen hermoston aktivoituminen sekä parantunut sydän- ja verenkiertoelimistön toiminta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.