Tutkimus: Hyvä koulumenestys yhteydessä aktiiviseen vapaa-ajan liikuntaan

Hyvä koulumenestys lapsuudessa ja nuoruudessa ennustaa korkeaa vapaa-ajan liikunta-aktiivisuutta vielä nuorena aikuisena, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että lapsuudessa 12-vuotiaana sekä nuoruudessa 14- ja 17-vuotiaana saavutettu hyvä koulumenestys oli yhteydessä korkeaan vapaa-ajan liikunta-aktiivisuuteen 14-, 17- ja 24-vuotiaana. Sille sen sijaan ei löydetty tukea, että lapsuudessa tai nuoruudessa harrastettu suuri määrä vapaa-ajan liikuntaa edistäisi tulevaisuuden koulumenestystä tai saavutettua koulutustasoa.

– Liikunnan ja kognitiivisten kykyjen välisiä yhteyksiä tunnetaan edelleen heikosti. Ei tiedetä, selittyykö liikunnan ja koulumenestyksen välinen yhteys liikunnan kognitiivisia taitoja ja sitä kautta koulumenestystä edistävällä vaikutuksella vai ennustavatko hyvä kognitiivinen kapasiteetti ja hyvät akateemiset taidot korkeaa liikunta-aktiivisuutta, sanoo tutkijatohtori Sari Aaltonen Helsingin yliopistosta.

Aaltosen mukaan on mahdollista, että hyvä kognitiivinen kapasiteetti auttaa ymmärtämään paremmin liikunnan positiivisia vaikutuksia, ja kansanterveyden kannalta olisi tärkeää edistää etenkin niiden lasten liikunta-aktiivisuutta, jotka menestyvät koulussa heikosti. Heillä saattaa olla tulevaisuudessa suuri riski liikunnallisesti passiiviseen elämäntapaan.

Tutkimuksen aineistoina käytettiin Kaksosten kehitys ja terveys -tutkimusta. Tutkittavina oli useita tuhansia vuosina 1983–1987 syntyneitä suomalaisia kaksosia, jotka olivat tutkimusajankohtina 12–24-vuotiaita. Tutkimus on julkaistu Scientific Reports -aikakauslehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.