Tutkimus: Kuntoilijoiden dopingin käyttöä liioitellaan

Valtaosa dopingia käyttävistä kuntoilijoista ottaa aineita huomattavasti pienempinä annoksina kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää. Asia selviää ensi vuoden alussa julkaistavasta tutkimuksesta. Sen valossa näyttäisi myös siltä, että pelko dopingin rajusta yleistymisestä ei toteudu.

Arvio aineiden käyttömääristä on tehty käyttäjähaastattelujen, aiheesta käytyjen nettikeskustelujen pitkän seurannan, Dopinglinkki-palveluun lääkäreille lähetettyjen kysymysten sekä poliisin tietojen pohjalta.

- Ne luvut, joita julkisuudessa ja lääketieteellisissä julkaisuissa usein esitetään keskimääräisen käyttäjän päiväannoksena, ovat todellisuudessa lähempänä viikkoannoksia, sanoo Nuorisotutkimusverkoston tutkija Mikko Salasuo.

Tutkimuksen johtaja pitää ongelmallisena ristiriitaa "virallisen tiedon" ja käyttäjien todellisuuden välillä. Se voi vähentää luottamusta virallisen tiedon lähteisiin ja pitää käyttäjät ja kokeilijat netissä jaettavan tiedon varassa.

A-klinikkasäätiön lääkärin Markus Sundqvistin mukaan käytetyt annokset ovat silti ylisuuria, vaikka ne todellisuudessa olisivatkin viikkoannoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.