Tutkimus: Kuumuuden aiheuttamat kuolemat lisääntyvät Suomessa merkittävästi, ellei ilmastonmuutokseen reagoida

Helteen aiheuttamat kuolemat lisääntyvät Suomessa tulevaisuudessa pahimmillaan yli 240 prosenttia, ellei ilmastonmuutosta hillitä ja sen vaikutuksiin sopeuduta, kertoo tuore tutkimus. Kansainvälisen tutkimusryhmän kehittämässä mallissa on verrattu vuosien 1971–2020 tilannetta vuosiin 2031–2080.

– Synkimmän skenaarion toteutuminen edellyttää muun muassa, että ilmastonmuutosta ei hillitä, eikä sopeutustoimia tapahdu. Kasvihuonekaasujen lisääntyminen jatkuisi entisellään ja maapallon keskilämpötila nousisi noin neljä astetta, sanoo professori Jouni Jaakkola Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta.

Parhaimman ennusteen mukaan helleaallot lisäävät Suomessa kuolleisuutta kuusi prosenttia.

– Tämä edellyttää, että ilmastonmuutoksen hillintä onnistuu, ja keskilämpötila ei nouse puoltatoista tai kahta astetta enempää.

Jaakkolan mukaan ilmaston lämpenemiseen pitäisi yhteiskunnan tasolla reagoida esimerkiksi rakentamalla varoitusjärjestelmiä ja riittävän viileänä pysyviä tiloja. Esimerkkinä oikeanlaisesta reagoinnista hän kertoo, että kuumasta asunnosta kärsiville ihmisille voitaisiin järjestää julkisia tiloja viilentymistä varten.

Kansainvälisessä tutkimusryhmässä ollut Jaakkola sanoo, että Suomessa helteitä suorastaan odotetaan, eikä niiden haittoja ole tunnistettu.

– Tämä kesä on voinut olla suoranainen heräte.

Tutkimus on julkaistu hiljattain PLOS Medicine -lehdessä. Siitä ovat uutisoineet muun muassa Yle, Helsingin Sanomat ja Iltalehti.

 

Päivystyksen ylilääkäri: Nestehukkaa, jalkojen kantamattomuutta

 

Kuolonuhreilta ei tänäkään kesänä vältytä, uskoo päivystyspalveluiden ylilääkäri Teemu Elomaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

– Uskon, että tämäkin helle on jo aiheuttanut sairastavuutta, mutta kun jälkeenpäin katsotaan, niin varmasti on menehtymisiäkin korostetusti, Elomaa sanoo.

Hänen mukaansa noin viidenneksellä päivystykseen tulleista vanhuksista vaivat johtuvat helteestä.

– On nestehukkaa, jalkojen kantamattomuutta, suolatasapainon häiriöitä, huimausta ja heikotusta.

Kuumuden takia päivystykseen on hakeutunut vanhusten ja monisairaiden lisäksi myös nuoria, Elomaa kertoo.

Päijät-Hämeessä ensihoidon tehtävämäärä on viimeisen kahden viikon aikana ollut selvästi suurempi kuin aiempina vuosina vastaavaan aikaan, kertoo ensihoidon kenttäjohtaja Jukka Laine Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

– Tehtävät liittyvät selkeästi siihen, että on lämmin ilma ulkona. Ne liittyvät heikentyneeseen yleistilaan, ylilämpöön ja allergisiin reaktioihin.

Kärsitkö kuumuudesta? Siirrä Espanjan- tai Portugalin-lomaa, neuvoo THL

Uusimmat

Kotimaa

Lähes neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta annetaan tänään tuomio – epäilty ilmoittautui poliisille keväällä

Kittilä-käräjillä kuullaan irtisanotun kunnanjohtajan miestä ja hissiyhtiön hallituksen ex-puheenjohtajaa

Helsingin Sanomat alkaa julkaista ilmaisjakelulehtiä pääkaupunkiseudulla – Keskisuomalaisen Kangaskorpi: "Toivotamme kilpailijan tervetulleeksi"

Vapaavuori väläyttää Helsingin irtautumista Kuntaliitosta – pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä

Puolustusvoimien historian korkea-arvoisin naisupseeri Inka Niskanen Karjalan lennostoon hävittäjälaivueen komentajaksi

Poliisi epäilee, että 13 vuotta sitten kadonneen miehen ruumis piilotettiin autiotalon maakellariin – syyttäjän mukaan mies kuristettiin henkilöautossa

Poliisin haaviin jäi Helsingissä liki 50 kiloa amfetamiinia – "Kyseessä on ulkomailta johdettu rikollisorganisaatio"

Nuorehko mies kuoli hissiturmassa Helsingissä – puristui kuoliaaksi

Coca-Colan joulurekan tulo herättää runsaasti keskustelua: "Kukaan ei ole ketään pakottanut tulemaan paikalle"

Kommentti: Siniset joutuvat hakemaan apua lilliputeista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.