Tutkimus: Päivähoitoon osallistuvilla lapsilla voi olla parempi koulumenestys kuin kotihoidossa olevilla

Lapsella, joka siirtyy suoraan kotihoidosta peruskoulun ensimmäiselle luokalle, saattaa olla heikompi koulumenestys kuin päivähoitoon ennen koulua osallistuvalla lapsella. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kansaneläkelaitoksen yhteistyönä tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan ennen ensimmäistä kouluvuottaan päivähoitoon osallistuneiden nuorten päättötodistuksen keskiarvo oli korkeampi kuin nuorilla, jotka olivat olleet kotihoidossa ennen koulun aloittamista. Päivähoitoon osallistuneista useampi myös suoritti toisen asteen tutkinnon 25-vuotiaaksi mennessä.

Tutkimuksessa seurattiin vuonna 1987 syntyneitä nuoria, joilla oli yksi- tai kaksivuotias sisarus vuonna 1993. Siinä verrattiin nuoria, jotka olivat olleet kotihoidossa kotihoidon tuen sisaruskorotuksen turvin viisi- ja kuusivuotiaina niihin nuoriin, jotka osallistuivat päivähoitoon ennen kouluun menoa.

Helsingin yliopiston professorin Heikki Hiilamon mukaan tulokset eivät osoita syy-yhteyttä päivähoitoon osallistumisen ja koulumenestyksen välillä, mutta ne herättävät kriittisiä kysymyksiä siitä, kannustaako kotihoidon tuen sisaruskorotus perheitä hoitamaan vanhempia alle kouluikäisiä lapsia kotona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päivähoitopaikoista pulaa kaupungeissa: "Vaikeinta on löytää sopivia tiloja, tilanne on tullut eteen tosi nopeasti"