Tutkimus: Yksi ja sama geenivirhe aiheuttaa kolmelle suositulle koirarodulle niiden ominaisen ulkonäön ja pitkän listan vakavia terveysongelmia

Eläinlääkäriliitto vaatii, että kolmen suositun lemmikkikoirarodun jalostaminen keskenään lopetetaan kokonaan.

Liiton mukaan viime joulukuussa julkaistun yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan englanninbulldoggeilla, ranskanbulldoggeilla ja bostoninterriereillä on yksi ja sama geenihäiriö, joka aiheuttaa niille tyypillisen ulkonäön ja sairauksia.

DVL2-geenin virheellinen muoto aiheuttaa kehitysvammaisuuden oireyhtymän, joka tuottaa ihmisilläkin selkärangan ja kasvojen epämuodostumia.

Eläinlääkäriliiton mukaan koirilla DVL2-geenin virheen seurauksena on korkkiruuvimainen häntä, selkärangan epämuodostumat ja lyttykuonoinen olemus. Geenivirhe on havaittu kaikilla englannin- ja ranskanbulldoggeilla sekä 94 prosentilla bostoninterriereistä.

– Kyseisissä roduissa ei siis ole terveitä yksilöitä lainkaan, vaan jokaisella koiralla on kehitysvamma. Jos kaikilla rodun edustajilla on geenimuutos, joka aiheuttaa koiralle vakavan kehitysvamman, ainoa eettisesti perusteltu vaihtoehto rodun säilyttämiseksi on risteyttää näiden rotujen edustajia rodun ulkopuolelta tuotujen terveiden koirien kanssa. Roturisteytyksessä menetetään kuitenkin samalla bulldoggimaiset piirteet, Eläinlääkäriliiton tiedotteessa todetaan.

– Kehityshäiriöisten koirien jalostaminen keskenään on kestämätöntä ja epäeettistä.

Englannin- ja ranskanbulldoggit ja bostoninterrierit ovat suosittuja lemmikkikoiria, vaikka niiden terveysongelmista on ollut keskustelua jo pitkään. Rodut kärsivät hengitysvaikeuksista, silmien, ihon, hampaiden, tukirangan ja suoliston sairauksista ja synnytysvaikeuksista.

Eläinsuojelulaki kieltää kärsimystä aiheuttavan jalostuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.