Tutkintavankeuden ja matkustuskiellon väliin uusia keinoja

Suomessa käytetään vähän matkustuskieltoa rikoksesta epäillyn liikkumisen rajoittamiseen tutkintavankeuden sijasta. Se ei aina edes ole toimiva keino. Matkustuskiellon käyttämisessä on myös alueellisia eroja.

Samaan aikaan poliisivankilat pullistelevat rikoksista epäiltyjä tutkintavankeja.

Muualla Euroopassa käytössä on kuitenkin myös erilaisia tutkintavankeutta kevyempiä keinoja rajoittaa epäillyn toimintaa tutkinnan aikana.

Euroopassa käytössä muitakin

Näiden syiden takia Suomessa on pohdittu keinovalikoimaa ja mietitty välimuotoja, joita voisi ottaa käyttöön.

Tällä hetkellä Suomessa rikoksesta epäilty voidaan määrätä tutkintavankeuteen, matkustuskieltoon tai päästää esitutkinnan ajaksi vapaaksi.

– Tutkintavankien määrä on noussut huomattavasti viime vuosina. Suomessa sen vaihtoehtona on käytössä ainoastaan matkustuskielto, hallitusneuvos Ulla Mohell oikeusministeriöstä selvittää.

– Euroopan maissa on käytössä erilaisia vaihtoehtoja kuten sähköinen valvonta, kotiaresti sähköisesti valvottuna tai ilman valvontaa, ehdollinen vapauttaminen, velvollisuus lääketieteellisen hoitoon, takuun tai vakuuden asettaminen, liikkumisrajoitukset sekä yhteydenpitorajoitukset.

Oikeusministeriön työryhmä jättää myöhemmin tänä talvena esityksensä siitä, että myös Suomessa otettaisiin käyttöön tehostettu eli teknisesti valvottu matkustuskielto sekä teknisesti valvottu kotiaresti.

Asian etenemisestä ei ole vielä tietoa. Ehdotuksista pyydetään ensin lausunnot. Jos ehdotukset saavat kannatusta, uusi lakiesitys asiasta voisi tulla eduskunnan käsittelyyn ensi syksynä.

Toisilla toimii, toisilla ei

Käytännön työssä poliisiasemalla esityksiä ei tyrmätä, vaan niissä nähdään mahdollisuuksia.

Itä-Suomen poliisilaitoksella esimerkiksi Varkauden seudun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Harri Pöysti on käyttänyt matkustuskieltoa epäiltyihin. Matkustuskiellon voi määrätä tutkinnanjohtaja, syyttäjä tai oikeus.

– Jos esimerkiksi nuori rikoksentekijä on motivoitunut pääsemään irti rikoksista, matkustuskielto toimii hyvin. Toiset noudattavat sitä erittäin säntillisesti.

– Osa epäillyistä on kuitenkin hälläväliä-tyyliä. Silloin oikeuden määräämälläkään matkustuskiellolla ei ole mitään vaikutusta.

Jos kieltoa rikkoo ja poliisi valvonnassaan sen huomaa, epäiltyä voidaan hakea sillä perusteella vangittavaksi.

– Pantavalvottu matkustuskielto kuulostaa näin ensi alkuun ihan toimivalta. Se voisi lisätä kiellon tehoa, Pöysti arvioi.

Oikeusministeriön työryhmän valmistelutyössä arvioidaan, että pantavalvotun matkustuskiellon käyttö voisi olla alkuun vähäistä.

– Suomeenkin tarvitaan kuitenkin uskottavia ja riittävän tehokkaasti valvottuja vaihtoehtoja tutkintavankeudelle. Kansainvälisten ihmisoikeussopimuksien mukaan tutkintavankeuden tulisi olla viimesijainen keino, kun muut vaihtoehdot eivät ole riittäviä.

Oikeusministeriön mukaan uusien keinojen on oltava myös nopeita, kuten valvontapannan käyttöön ottaminen.

 

 

Uudet esitykset: Kaksi vaihtoehtoa

Tehostettua matkustuskieltoa käytettäisiin rikoksesta epäiltyyn ennen tuomitsemista eli vangitsemisen tai tutkintavankeudessa pitämisen sijasta. Valvontaan tulisi tekninen laite Rikosseuraamuslaitoksesta. Poliisi valvoisi.

Kotiaresti eli tutkinta-aresti olisi pakkokeino tuomitsemisen jälkeen siinä välissä, kun henkilö on tuomittu vankeusrangaistukseen, mutta se ei ole vielä täytäntöönpanokelpoinen. Rikosseuraamuslaitos valvoisi.

Sekä tehostettu matkustuskielto että kotiaresti vähentäisivät varsinaisen tuomion istumista niin, että kaksi matkustuskielto- tai arestipäivää vastaisi yhtä vankilapäivää. Uudistus ei vaikuttaisi vankilukuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Esitys: Suomeen 50 erikoissyyttäjää

Oikeusministeri: Vankiloissa varauduttava maahanmuuttajiin

Poliisi haki Bandidoksen kerhotilan vakuustakavarikkoon - jengi hankki amfetamiiniöljyä

Rikoksen uhrin suojelun tarve arvioitava

Lähes 700 nuorta putkassa viime vuonna

Tutkintavankeja yhä enemmän ja yhä pidempään

Uusimmat

Kotimaa

Kuntaliitossa ei suoraan lämmetä lakimuutoksiin kotihoidon pysäköintiongelmassa – "Tämä ei ole mikään maanlaajuinen ongelma"

HS: Noin 40 prosenttia kansanedustajien ja varallaolijoiden vaalirahoituksesta jää piiloon

Tampereella evakuoitu iso kerrostalo samassa rakennuksessa syttyneen päiväkotipalon vuoksi

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Jasper Pääkkönen junaili rahaa salassa pidettyihin patokauppoihin – Kauppojen odotetaan parantavan uhanalaisten kalojen tilannetta

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Arvostettu tutkija on poissa – Professori Aulikki Nissinen menehtyi kesämökillään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.