Tutkintavankeuden ja matkustuskiellon väliin uusia keinoja

Suomessa käytetään vähän matkustuskieltoa rikoksesta epäillyn liikkumisen rajoittamiseen tutkintavankeuden sijasta. Se ei aina edes ole toimiva keino. Matkustuskiellon käyttämisessä on myös alueellisia eroja.

Samaan aikaan poliisivankilat pullistelevat rikoksista epäiltyjä tutkintavankeja.

Muualla Euroopassa käytössä on kuitenkin myös erilaisia tutkintavankeutta kevyempiä keinoja rajoittaa epäillyn toimintaa tutkinnan aikana.

Euroopassa käytössä muitakin

Näiden syiden takia Suomessa on pohdittu keinovalikoimaa ja mietitty välimuotoja, joita voisi ottaa käyttöön.

Tällä hetkellä Suomessa rikoksesta epäilty voidaan määrätä tutkintavankeuteen, matkustuskieltoon tai päästää esitutkinnan ajaksi vapaaksi.

– Tutkintavankien määrä on noussut huomattavasti viime vuosina. Suomessa sen vaihtoehtona on käytössä ainoastaan matkustuskielto, hallitusneuvos Ulla Mohell oikeusministeriöstä selvittää.

– Euroopan maissa on käytössä erilaisia vaihtoehtoja kuten sähköinen valvonta, kotiaresti sähköisesti valvottuna tai ilman valvontaa, ehdollinen vapauttaminen, velvollisuus lääketieteellisen hoitoon, takuun tai vakuuden asettaminen, liikkumisrajoitukset sekä yhteydenpitorajoitukset.

Oikeusministeriön työryhmä jättää myöhemmin tänä talvena esityksensä siitä, että myös Suomessa otettaisiin käyttöön tehostettu eli teknisesti valvottu matkustuskielto sekä teknisesti valvottu kotiaresti.

Asian etenemisestä ei ole vielä tietoa. Ehdotuksista pyydetään ensin lausunnot. Jos ehdotukset saavat kannatusta, uusi lakiesitys asiasta voisi tulla eduskunnan käsittelyyn ensi syksynä.

Toisilla toimii, toisilla ei

Käytännön työssä poliisiasemalla esityksiä ei tyrmätä, vaan niissä nähdään mahdollisuuksia.

Itä-Suomen poliisilaitoksella esimerkiksi Varkauden seudun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Harri Pöysti on käyttänyt matkustuskieltoa epäiltyihin. Matkustuskiellon voi määrätä tutkinnanjohtaja, syyttäjä tai oikeus.

– Jos esimerkiksi nuori rikoksentekijä on motivoitunut pääsemään irti rikoksista, matkustuskielto toimii hyvin. Toiset noudattavat sitä erittäin säntillisesti.

– Osa epäillyistä on kuitenkin hälläväliä-tyyliä. Silloin oikeuden määräämälläkään matkustuskiellolla ei ole mitään vaikutusta.

Jos kieltoa rikkoo ja poliisi valvonnassaan sen huomaa, epäiltyä voidaan hakea sillä perusteella vangittavaksi.

– Pantavalvottu matkustuskielto kuulostaa näin ensi alkuun ihan toimivalta. Se voisi lisätä kiellon tehoa, Pöysti arvioi.

Oikeusministeriön työryhmän valmistelutyössä arvioidaan, että pantavalvotun matkustuskiellon käyttö voisi olla alkuun vähäistä.

– Suomeenkin tarvitaan kuitenkin uskottavia ja riittävän tehokkaasti valvottuja vaihtoehtoja tutkintavankeudelle. Kansainvälisten ihmisoikeussopimuksien mukaan tutkintavankeuden tulisi olla viimesijainen keino, kun muut vaihtoehdot eivät ole riittäviä.

Oikeusministeriön mukaan uusien keinojen on oltava myös nopeita, kuten valvontapannan käyttöön ottaminen.

 

 

Uudet esitykset: Kaksi vaihtoehtoa

Tehostettua matkustuskieltoa käytettäisiin rikoksesta epäiltyyn ennen tuomitsemista eli vangitsemisen tai tutkintavankeudessa pitämisen sijasta. Valvontaan tulisi tekninen laite Rikosseuraamuslaitoksesta. Poliisi valvoisi.

Kotiaresti eli tutkinta-aresti olisi pakkokeino tuomitsemisen jälkeen siinä välissä, kun henkilö on tuomittu vankeusrangaistukseen, mutta se ei ole vielä täytäntöönpanokelpoinen. Rikosseuraamuslaitos valvoisi.

Sekä tehostettu matkustuskielto että kotiaresti vähentäisivät varsinaisen tuomion istumista niin, että kaksi matkustuskielto- tai arestipäivää vastaisi yhtä vankilapäivää. Uudistus ei vaikuttaisi vankilukuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Esitys: Suomeen 50 erikoissyyttäjää

Oikeusministeri: Vankiloissa varauduttava maahanmuuttajiin

Poliisi haki Bandidoksen kerhotilan vakuustakavarikkoon - jengi hankki amfetamiiniöljyä

Rikoksen uhrin suojelun tarve arvioitava

Lähes 700 nuorta putkassa viime vuonna

Tutkintavankeja yhä enemmän ja yhä pidempään

Uusimmat

Kotimaa

Pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset – mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta, arvioi tutkija

Kotkien piinaama valkohäntäpeura pelastui jäiltä ilmatyynyaluksen kyydissä Lappajärvellä

EU-puheenjohtajuus maksoi Suomelle lähes 80 miljoonaa – kokouksissa ei annettu perinteisiä tavaralahjoja, vaan kompensoitiin lentopäästöjä

Saimaan jää- ja lumitilanne heikoin vuosikymmeniin – toivo norppien auttamisesta elää yhä

Rafale-hävittäjän kauppamiehet Pirkkalassa: "Tämä kone lentää Ranskan taivaalla vielä 2060-luvulla."

Riippusilta romahti lumen painosta Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella

Eloranta: SAK:lla ei ole tekemistä Sähköliiton Piekkala-kantelun kanssa – "Muita kanteluita ei odotettavissa ainakaan SAK:sta"

THL: Nuorten ihmisten huumemyrkytyskuolemien määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa – myrkytyksen syynä useimmiten opioidit

Taksilakiin on tulossa viilauksia, mutta taksien määrää ja matkojen hintoja ei aiota rajoittaa

Veikkauksen nimissä soitettu huijauspuheluja ja kaupiteltu pelejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.