Tuula Haatainen pyrkii feminismillä presidentiksi

SDP:ssä koettiin viime keväänä epätoivon hetkiä.

Kärkipoliitikoista yksi toisensa jälkeen kieltäytyi asettumasta puolueen presidenttiehdokkaaksi. ”Ei” sanoivat niin Jutta Urpilainen, Eero Heinäluoma, Erkki Tuomioja kuin Lauri Ihalainenkin.

Lopulta löytyi yllätysnimi: sosiaali- ja koulutuspoliitikkona ja naisasianaisena parhaiten tunnettu, helsinkiläistynyt savolainen Tuula Haatainen.

Miksikään laarinpohjalta poimituksi Haataista ei voi moittia, onhan hän sekä kaksinkertainen ministeri että pitkän linjan kansanedustaja. Silti moni keskeinen demaripoliitikko on pohtinut julkisuudessa ääneen Pekka Haaviston tai Sauli Niinistön taakse menemistä.

– Tuula Haatainen ei ole oikea presidenttiehdokas SDP:lle. Tämä on ristiriitaista sanoa, sillä arvostan Tuulaa henkilönä. Hän on hyvä ehdokas, mutta vaalit ovat väärät, nykyisin viestintäyhtiön Kreabin toimitusjohtajana vaikuttava ex-demari Mikael Jungner perustelee.

Hänen mielestään Haatainen sopisi paremmin pääministeriksi kuin presidentiksi.

– Hänen intohimonsa ja osaamisensa ovat nimen omaan hyvinvointivaltion puolustamisessa, presidentti on tästä konkreettisesta päätöksenteosta kovin kaukana, Jungner arvioi.

Haataisesta ei kenelläkään näytä olevan pahaa sanottavaa. Hän näyttääkin pysyneen puolueen sisäisten kuppikuntien ulkopuolella ja on välttynyt myös pahoilta poliittisilta fiaskoilta.

– Haatainen tulee puolueessa kaikkien kanssa juttuun. Hän kuuluu edistyksellisten ja liberaalien demareiden kärkiporukkaan, eräs keskeinen demarivaikuttaja toteaa.

Kaikista kehuista huolimatta Haataisen kannatusluvut ovat pyörineet masentavassa muutamassa prosentissa. Kaukana ovat ajat, jolloin SDP oli automaattisesti kärkikahinoissa, kun presidenttiä tehtiin. Tosin Haataisen syytä tilanne ei välttämättä ole. Muistissa on vielä Paavo Lipposen epäonnistunut ”pöö”-kampanja, jolla ex-pääministeri mittautti 6,7 prosentin kannatuksen.

Ura

Jos Haatainen ei olisi poliitikko, hänet saattaisi nähdä vaikkapa taidemaalarina tai runoilijana.

–Vaikka työ on minulla aina tärkeää, olen kuitenkin perusluonteeltani vapaa taiteilija. Rakastan niitä hetkiä, kun saan vain olla, katsella valona ja varjon leikkiä pihamme puissa. Pohtia, miten saisin edessäni olevan maiseman vangittua paperille. Minusta on ihanaa nikkaroida sanoista runoja ja tunnelmia, Haatainen kirjoittaa omaelämäkerrassaan Arjen kuningattaret.

Soisalon saarelta keskeltä Savon salomaita maailmalle ponnistanut Haatainen ei kuitenkaan lähtenyt taideuralle, vaan kouluttautui ensin äitinsä jalanjäljissä sairaanhoitajaksi. Myöhemmin hän luki itsensä vielä valtiotieteen maisteriksi. Haatainen on toiminut pitkän rupeaman kansanedustajana, jonka katkaisi välissä pitkähkö loikkaus virkamiesuralle ensin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi ja myöhemmin Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi.

Myös virkamieskunnassa Haataista muistellaan hyvällä.

– Hänen kanssaan oli helppo tulla toimeen. Hän hoiti työnsä ammattimaisesti ja hänessä oli positiivisessa mielessä suoraselkäisyyttä. En muista, että hän olisi koskaan rikkonut jotakin, mitä olisi sovittu, toteaa eräs nimettömänä pysyvä ex-työtoveri.

Haataisen opetusministeri ja sosiaali- ja terveysministerikaudella 2003–2007 päätettiin muun muassa toisen kotimaisen kielen vapaaehtoisuudesta ylioppilastutkinnossa sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta.

Haataisen heikkoutena pidetään ulkopoliittisen kokemuksen vähäisyyttä. Hän on kuitenkin toiminut muun muassa Suomen YK-liiton ja sosialistisen naisinternationaalin varapuheenjohtajana sekä johtanut puhetta EU-ministerikokouksissa Suomen puheenjohtajakaudella.

Politiikka

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä huomauttaa, että kampanjassaan Haatainen on onnistunut kääntämään heikkoutensa voimavaraksi ottamalla teemakseen feministisen ulkopolitiikan.

Siinä korostuvat Haataiselle tärkeät tasa-arvo, ihmisoikeudet, kansainvälinen yhteistyö, kurjistumisen ehkäiseminen, ilmastonmuutoksen torjuminen ja kehitysapu.

– Me vaadimme naisten voimaannuttamista ympäri maailman. Kun all male -panelit haluavat puhua sotilaallisista turvallisuusuhista, me osoitamme juurisyyt, jotka kumpuavat osattomuudesta, köyhyydestä ja työttömyydestä, Haatainen kirjoittaa nettisivuillaan.

Mikään Nato-haukka Haatainen ei ole. Hän vahvistaisi ennemmin EU:n puolustusyhteistyötä, eikä hakisi Nato-jäsenyyttä. Presidentin valtaoikeuksia Haatainen ei myöskään lisäisi, vaan on vankkumaton parlamentarismin kannattaja. Myös EU:n yhdentyminen, eurossa pysyminen ja kaikenpuolinen yhteen hiileen puhaltaminen EU-maiden kanssa on Haataisen sydäntä lähellä.

– Suomen kansallinen etu on vahva, yhtenäinen ja yhteisten pelisääntöjen varassa toimiva EU. Olisi hyvin lyhytnäköistä, eikä todellakaan kansallisen etumme mukaista, ryhtyä murentamaan tätä järjestelmää, Haatainen tähdentää.

Syntyisin Savosta

Tuula Haatainen on syntynyt 11.2.1960 Savossa Soisalon saarella, mutta asuu nykyisin Itä-Helsingissä. Koulutukseltaan hän on sairaanhoitaja, valtiotieteen maisteri. Haatainen on naimisissa ja hänellä on kaksi aikuista lasta. Kansanedustajana hän on toiminut 1996–2007 ja 2015–. Suomen kuntaliiton varatoimitusjohtajana hän on ollut 2012–2015 sekä Helsingin apulaiskaupunginjohtaja 2007–2012.

Haatainen on toiminut opetusministerinä 2003–2005 ja sosiaali- ja terveysministerinä 2005–2007. Hän harrastaa maratonjuoksua, lukemista ja kuvataiteita.

Paavo Väyrynen on ikiliikkuja, joka osaa yllättää aina uudestaan

Matti Vanhanen on kepun uskollinen soturi, joka kelpaisi sissipartioonkin

Nils Torvaldsille 911 oli käänteentekevä kokemus

Sauli Niinistö on lähes siniverinen presidentti

Merja Kyllönen on asioihin huolella perehtyvä vitsailija

Pekka Haavisto on liiankin miellyttävä mies - hakusessa ripaus röyhkeyttä

Tuula Haatainen: "Meillä on keinot parantaa maailmaa"

Laura Huhtasaari on topakka Elovena-tyttö, joka uskoo omaan asiaansa