Työnantajat eivät halua, että vanhemmat kyselevät töitä nuoren puolesta

Töidensaanti ei ole tällä hetkellä helppoa monellakaan alalla. Vielä hankalampaa se on, jos olet vailla kesätöitä, mutta et vielä täysikäinen.

– Joko ei ole ikää tarpeeksi tai pitäisi olla enemmän työkokemusta, erään nuoren äiti Veera Valta toteaa Savon Sanomien Facebook-sivulla.

Nuorten vanhemmat tuskailevatkin, että paikkoja on todella vaikea löytää, vaikka nuorella olisi haluja päästä töihin.

– Aika paljon tarvitsee vanhemmankin tutkia ja kysellä, sillä paikkoja ei ole julkisesti esillä tai ne on tarkoitettu yli 18-vuotiaille, Valta jatkaa.

Toinen äiti, Johanna Piiroinen, on samoilla linjoilla:

– Olen etsinyt tietoa siitä, mistä nuo kesätyöpaikat löytyvät, että lapseni pääsisivät niitä hakemaan. Ovat jo monta vuotta odottaneet, että tulisi ikää tarpeeksi – päästäkseen hakemaan kesätöitä ja tienaamaan omaa rahaa.

On luonnollista, että vanhemmat haluavat auttaa nuorta harjoittelu- tai kesätyöpaikan saannissa.

– CV:n ja työhakemusten kirjoittaminen ei ole aina helppoa kokeneelle aikuisellekaan, saati sitten ensimmäisiä kesätyöhakemuksiaan täyttelevälle nuorelle. Vanhemman kannattaisi olla hakuprosessissa tukena ja oppaana, ettei homma mene metsään jo alkutekijöissään, Maiju Pohjolainen vinkkaa Savon Sanomien Facebook-sivulla.

Vinkit ja ohjeet ovat toki tervetulleita. Savolaisten työnantajatahojen mukaan itse yhteydenotto työnantajaan kannattaa kuitenkin jättää nuorelle itselleen.

– Se on todella positiivista, että nuoret kysyvät ja hakevat itse. Pääsääntöisesti toimitaan näin ja se on loistava juttu, Varkauden Prisman johtaja Outi Rojo kiittelee.

Nuori voi saada työkokemusta esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun (TTT) kautta, jonka kesto on kaksi viikkoa. Varkauden Prismaan otetaan Outi Rojon mukaan tänä kesänä noin 40 nuorta TTT-harjoitteluun ja noin 15 kesätyöntekijää.

Rojon mielestä nuorten oma aktiivisuus on lisääntynyt.

– Jos vanhemmat kysyvät nuoren puolesta, niin ohjeistamme heitä ystävällisesti, että nuoret hakevat meille itse töihin.

Nuorille suunnattuja Peeässän työtehtäviä haetaan sähköisesti.

Myös Kuopion kaupungin kesäharjoitteluun tai kesätyöpaikkoihin haetaan etupäässä sähköisen hakemuksen kautta. Yksi iso työllistäjä kesäisin on kaupungille kuuluvan Mestar-liikelaitoksen kunnossapitoyksikkö.

– Meillä on koululaisia vuosittain töissä noin 30–40. Kesä- ja heinäkuussa heitä on parhaimmillaan 20 molempina kuukausina, ylläpitopäällikkö Saku Kekäläinen toteaa.

Työ on kausiluontoista, suurimmaksi osaksi puistojen ja yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapitoa.

Kekäläinen saa yhteydenottoja kesätyöpaikkoihin liittyen jonkin verran.

– Ne, jotka soittavat, jäävät usein mieleen, sillä heitä ei todellakaan ole paljon, Kekäläinen tuumaa.

Vanhemmat kyselevät pestien perään lapsensa puolesta harvemmin.

– Kannattaa opettaa jo nuorena lapselle, että kun he soittavat itse, niin jo silloin opitaan työelämän käytäntöjä. Sanon vanhemmille aina, että pyytävät lasta soittamaan.

– Itsestä jätetään jälki jo siinä ensipuhelussa, se on hirmu tärkeä asia, Kekäläinen huomauttaa.

Ei isän tai äidin alaisuuteen

Monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään on tet-harjoittelu. Kuopion Kalevalan koulun 8.-luokkalaiset ovat tetissä kolme päivää loppukeväällä. Ysiluokkalaisilla kahden viikon tetti oli jo syyskuussa.

– Se oli hyvä hetki siinä mielessä, että se kannusti miettimään tulevaa yhteishakua, Kalevalan koulun opinto-ohjaaja Sirpa Suhonen tuumaa.

Opo-tunneilla nuorten kanssa käydään läpi sitä, miten käyttäydytään, kun töitä etsitään.

– Harjoittelemme ihan konkreettisesti, miten pyydät soittamalla aikaa siihen, että voisit tulla kysymään tettipaikkaa. Tai jos menet suoraan työpaikalle, niin miten siellä toimitaan, Suhonen kuvailee.

Hänen mukaansa tet-paikan löytämiselle on kaksi pääväylää. Ensimmäinen on Jyväskylän yliopiston ylläpitämä TET-tori, jossa yritykset voivat ilmoittaa halukkuudestaan ottaa tettiläisiä.

– Minäkin ohjaan oppilaitani katsomaan ne paikat ensin läpi. Yleensä niissä firmoissa on enemmän opastusta tet-paikkojen suhteen ja tietämys siitä, mitä peruskoululaiselta voi vaatia.

Toinen väylä kulkee vanhempien, sukulaisten ja tuttavien kautta. Tässä on Suhosen mukaan hyvä pitää eräs asia mielessä:

– Vaikka tet-paikka olisi vanhemman työpaikalla, niin ohjaajana kannattaa olla joku ulkopuolinen, eikä isä tai äiti.

Näin pääsee paremmin työelämän makuun.

Sirpa Suhonen kannustaa nuoria verkostoitumaan muutenkin, vaikkapa harrastuksen parista tutun aikuisen kanssa.

– Tet-paikka voi löytyä sitäkin kautta.

Ainakin yhtä asiaa Sirpa Suhonen kehittäisi:

– Meillä on jonkin verran maahanmuuttajaoppilaita ja heidän kohdallaan jouduin olemaan kovastikin apuna tet-paikkojen löytämisessä. Se olisi sellainen sara, jota Kuopion kaupungissa pitäisi kehittää.

Jos hyvin käy, tet-harjoittelu voi poikia kesätyöpaikan.

– Oma roolini oli hyvin minimaalinen, kun nuori haki viime kesänä töitä. Neiti hoiti itse koko homman. Hän oli ensin tet-harjoittelussa 9. luokalla, ja siitä hyvää palautetta saaneena sai myös kesätyöpaikan samasta firmasta, nuoren äiti Katja Turunen kertoo Savon Sanomien Facebook-sivuilla.

Samoin kuin varsinaisten kesätyöpaikkojen tarjoajat myös tet-harjoittelupaikoissa ollaan sitä mieltä, että nuoren kuuluu ottaa itse työnantajaan yhteyttä.

– Arvostan enemmän sitä, että oppilas itse soittaa minulle tai laittaa viestiä. Se antaa sen kuvan, että uskaltaa ja huolehtii jo omista asioistaan, Endora Oy:n tet-yhteyshenkilö Sari Iivanainen toteaa.

– Suurimmaksi osaksi oppilaat itse kysyvät, ja sitä kannatan itsekin, Kuopion Kiinteistömaailman tet-yhteyshenkilö Eveliina Niskanen sanoo.

Hänen mielestään tet-harjoittelijan on tärkeää olla utelias ja innokas oppimaan.

– Ja ottaa sellainen asenne, että mennään töihin ja tullaan ajoissa. Sillä pääsee jo pitkälle.

Mistä etsiä kesätöitä tai (tet-)harjoittelupaikkaa?

TET-tori sijaitsee osoitteessa peda.net/veraja/tori. Siellä työnantajat voivat ilmoittautua tet-harjoittelupaikan tarjoajiksi ja oppilaat etsiä sopivia paikkoja.

TET-torilla on Savon osalta oma osionsa Kuopiolle, Pieksämäelle, Varkaus–Leppävirta-akselille sekä Ylä-Savolle.

Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että nuori ei opiskele ammattiin eikä hänellä ole tutkintoa. Sääntöjen mukaan jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli hän täyttää tänä vuonna 14 vuotta.

TTT on laajamittaisesti käytössä ainakin kaupan alalla.

Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen. Työnantaja voi selvittää asian omasta liitostaan.

Kunkoululoppuu.fi -sivuston mukaan TTT-paikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään taho ei välitä niitä. Osa työnantajista ilmoittaa TTT-paikoista nettisivuillaan.

Kuopion kaupungin kesätöitä haetaan kuopiorekry.fi-sivuston kautta. Viime vuonna hakuaika oli maaliskuussa.

Varkauden kaupungin kesätyöpaikat on tarkoitettu 16–24-vuotiaille koululaisille ja opiskelijoille. Hakuilmoitus on esillä hakuaikana osoitteessa varkaus.fi, jonka etusivulla on välilehti ’työpaikat’.

Iisalmen kaupungin nettisivuilla kerrotaan, että nuorten kesätyöpaikat 2015 tulevat hakuun helmikuussa. Vuoden 2016 osalta tietoja ei ole vielä päivitetty.

Myöskään Pieksämäen kaupunki ei ole vielä päivittänyt nettisivuilleen tietoa siitä, milloin kesän 2016 kesätyöpaikkojen haku alkaa. Siilinjärvellä kesätyöhausta ilmoitettiin viime vuonna maaliskuun alussa.

Kesätöitä voi etsiä myös mol.fi-sivuston kautta tai kysyä suoraan yrityksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.