Työoikeuden professori arvostelee JSN:n Yle-ratkaisua: "Juristina en ymmärrä"

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta pitää Julkisen sanan neuvoston Ylelle Sipilä-uutisoinnista antamaa langettavaa päätöstä oikeudellisesta näkökulmasta ongelmallisena.

JSN antoi Ylelle tällä viikolla langettavan päätöksen jutusta, joka käsitteli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esteellisyyttä Terrafamen pääomittamista koskevassa päätöksenteossa.

JSN katsoi ratkaisussaan, että Yle teki pääministerin yhteydenottojen jälkeen jutun muokkaamisessa ja sitä seuranneessa aiheen käsittelyssä useita poikkeuksellisia ratkaisuja, jotka myötäilivät pääministerin näkemyksiä.

Koskisen mukaan Julkisen sanan neuvoston tulkinta siitä, että Yle on taipunut Sipilän painostuksen alla, oli oikeudellisesti ongelmallinen, sillä painostukseen taipumista ei mitenkään voida todistaa.

– Julkisen sanan neuvosto joutui ulkopuolisena arvioimaan sitä, painostettiinko Ylen vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä, vai tekikö hän päätökset itsenäisesti. Tätä kysymystä ei voida ratkaista, sillä molemmat ovat yhtä mahdollisia vaihtoehtoja. Juristina en voi ymmärtää JSN:n ratkaisua, sillä se ei ole varmaan tietoon perustuva.

Työoikeudellisesti arvioiden toimittajan olisi Koskisen mukaan pitänyt olla yhteydessä päätoimittajaan ennen Sipilän Terrafame-yhteyksiä koskevan jutun julkaisemista etenkin, kun juttu oli pääministeriä syyllistävä.

Koskinen muistuttaa, että eduskunnan oikeusasiamies katsoi sittemmin, ettei Sipilä ollut esteellinen hallituksen päättäessä Terrafame Oy:n pääomittamisesta.

– Toimittajan oikeuksiin kuuluu ottaa asioita esille ennen kuin ne ratkaistaan, mutta jos tiedoilla syyllistetään pääministeriä, päätoimittajankin pitäisi olla tietoinen jutusta ennen sen julkaisemista. Päätoimittaja kuitenkin kantaa vastuun.

Koskinen huomauttaa, että päätoimittajan ja toimittajan välillä on työoikeudellisesti katsoen alaisuussuhde, minkä vuoksi toimittajalla on lojaliteettivelvoite päätoimittajaa kohtaan.

Koskisen mukaan journalistin ohjeet ovat saaneet asian käsittelyssä liian suuren painoarvon. Hänen mielestään työoikeudellinen näkökulma oli Julkisen sanan neuvoston päätöksessä unohdettu kokonaan.

– Journalistin ohjeet ovat vain osa tämän tapauksen problematiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puheenjohtaja Grundström: JSN ei tulkitse lakia

Vastine: Ylen Terrafame-uutisoinnissa ei työoikeudellista ongelmaa