Työpaikka ja opiskelu parantavat turvapaikanhakijoiden elämänlaatua

Opiskelevat ja työssä käyvät turvapaikanhakijat kokevat elämänlaatunsa paremmaksi kuin työttömät turvapaikanhakijat, selviää sosiaali- ja terveysyhtiö Luonan vastaanottokeskuksissa tehdystä elämänlaatukyselystä.

Tutkittavista 43 prosenttia koki elämänlaatunsa erittäin huonoksi ja 37 prosenttia oli erittäin tyytymätön terveyteensä. Ainoastaan 8 prosenttia vastaajista koki elämänlaatunsa erittäin hyväksi. Tyytyväisyys terveyteen oli hyvä tai erittäin hyvä 22 prosentilla vastaajista.

Kyselyyn vastasi 115 18–65-vuotiasta turvapaikanhakijaa, joista 90 prosenttia on asunut vastaanottokeskuksessa yli 2 vuotta.

Heikko elämänlaatu vaikeuttaa kotoutumista

Tämä on ensimmäinen Suomessa tehty tutkimus, jossa turvapaikanhakijoiden kokemaa elämänlaatua mitattiin Maailman terveysjärjestön (WHO) elämänlaatukyselyllä eli WHOQOL-BREF-mittarilla.

Yli puolet vastaajista raportoi kokevansa alakuloisuutta, epätoivoa, ahdistusta tai masennusta hyvin usein tai aina. Vastaavia tuloksia saatiin myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreessa Turvapaikanhakijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa.

–  Elämänlaadun heikkous altistaa ihmisiä erilaisille psyykkisille ja fyysisille sairauksille. Silloin yleensä myös sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve kasvaa. Samalla yhteiskunnan kustannukset nousevat ja onnistunut kotoutuminen vaikeutuu, tutkimuksen tehnyt Ringa Tuomikoski sanoo tiedotteessa.

Hän toteutti tutkimuksen ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyönään Diakiin.

Lähtömaa vaikutti koulutustaustaa tai siviilisäätyä enemmän

Elämänlaatukysely jaettiin neljään ulottuvuuteen. Kaikissa niissä vastaajien elämänlaadun keskiarvot olivat matalat.

Koulutustaustan ja siviilisäädyn suhteen eri ryhmien välillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa elämänlaadun kokemuksissa, mutta maittain erot olivat selvemmät. Tutkimus osoitti samansuuntaisia tuloksia kuin aiemmat vastaavat kansainväliset elämänlaatututkimukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Espoossa räjäytettiin yöllä pullopommeja, epäillyt nuoria

Hävittäjiä testataan talvioloissa tammikuussa – "Enää ei kysytä 64:ää konetta vaan mitä valmistajat pystyvät tarjoamaan 10 miljardilla eurolla"

Parisuhde vähentää tutkimuksen mukaan alkoholin riskikäyttöä, jos geenit altistavat juomaan

Postilakon osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan luona – useat tukilakot uhkaavan lähellä

Kevyemmät hoidot voittavat veitsen kosmeettisten hoitojen suosiossa – monet eivät edes halua erottuvaa tulosta

Nordean pankkipalveluissa katkoja iltapäivään asti – vaikuttaa muun muassa kortteihin ja verkkopankkiin

Poliisi keskeytti palautukset Irakiin – sisäministeri Ohisalo Suomen palauttaman irakilaisen kuolemasta STT:lle: Karuimmillaan virheet voivat johtaa tällaiseen

Näkökulma: Ilmastopäätöksissä samat pohdinnat Suomessa ja EU:ssa – miten huomioidaan eri alueet ja työllisyys?

Anderssonille jatkopesti vasemmistoliiton johdossa, puoluesihteeri meni vaihtoon – Koikkalaisen toivotaan kuulevan kenttää paremmin

Kokoomuksen Orpo suomii hallituksen EU-ehdotusta – budjetissa prosentin kymmenyksetkin tärkeitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.