Työuupumus lisää nuorten työntekijöiden riskiä kuolla

Työuupumus näyttää lisäävän etenkin nuorten työntekijöiden riskiä kuolla. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa työuupumuksella oli vaikutusta alle 45-vuotiaiden kuolemiin, kun taas yli 45-vuotiailla uupumus ei lisännyt kuoleman riskiä.

Erityisen vaarallista on voimakas väsymys, joka nosti kuoleman riskin lähes kolminkertaiseksi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Työuupumukseen kuuluva väsymys ei enää liity normaaliin päivittäiseen kuormitukseen eikä hellitä vapaa-ajalla.

Sen sijaan muut työuupumuksen oireet kuten asennemuutokset työtä ja itseä kohtaan eivät tutkimuksessa yksinään ennustaneet kuolleisuutta. Pitkään jatkuva kuormittuneisuus kuitenkin muuttaa elimistön toimintaa kielteiseen suuntaan ja voi olla yhteydessä esimerkiksi kasvaimiin, sepelvaltimotautiin tai tapaturmiin.

Tänään julkistetussa tutkimuksessa seurattiin yli 7 000:ta metsäteollisuuden työntekijää. Tiedot työuupumuksesta kerättiin heiltä vuonna 1996, ja kuolintapahtumat saatiin kymmenen vuotta myöhemmin Tilastokeskuksen kuolinsyyrekisteristä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.