"Työvoiman saanti tulee kasvun esteeksi, jos koulutuspaikat sijaitsevat jossakin muualla"

Pienten ikäluokkien vaikutus tuntuu tulevina vuosikymmeninä myös korkeakouluissa. Opetusministeriön kansliapäällikön Anita Lehikoisen mukaan korkeakoulujärjestelmässä on tällä hetkellä kapasiteettiä koko nyt syntyvän ikäluokan ottamiseen sisälle.

Viime vuonna syntyi hieman yli 50 000 lasta, ja tänä vuonna mennään jo alle 50 000:n. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa aloittaa puolestaan tällä hetkellä opinnot vuosittain vähintään 45 000 opiskelijaa. Heistä kuitenkin kolmanneksella on jo jokin tutkinto tehtynä tai ainakin opiskeluoikeus jo joihinkin opintoihin olemassa.

Samaan aikaan, kun ikäluokat pienentyvät kokonaisuutena, ne myös keskittyvät entistä enemmän kasvukeskuksiin. Lehikoinen ei ota kantaa siihen, kuinka paljon koulutuspaikkoja voi siirtyä maakunnista kasvukeskuksiin. Lehikoisen mukaan koulutuskapasiteettiä pitää kuitenkin olla riittävästi kasvavilla alueilla.

– Muuten me rakennamme sellaista yhteiskunnallista loukkua, että meidän talous ei toimi. Siellä missä työpaikkoja on, osaavan työvoiman saanti tulee kasvun esteeksi, jos koulutuspaikat sijaitsevat jossakin muualla, Lehikoinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.