Jokien hyydetulvariski Pohjois-Savossa kasvaa, Luupuvedellä vesi nousi metrin

Rautalammin Tyyrinvirrassa veden nousu uhkaa kosken rannalla olevia mökkejä. Kahden mökin osalta on aloitettu jo suojaustoimet.

Vesi on noussut Tyyrinvirrassa vuorokauden aikana noin 15 senttiä ja nousuvauhti on tällä hetkellä noin sentin tunnissa.

Ely-keskus ja pelastuslaitos ovat kohottaneet valmiuttaan hyydetulvan varalta. Tilanteen kehittymistä seurataan ja mahdolliset räjäytystyöt käynnistetään aikaisintaan huomenna uudenvuoden aattona.

Edellisen kerran Tyyrinvirralla oli vaikea hyydepato -tilanne joulukuussa 2012. Tuolloin puolustuvoimat räjäytti useana päivänä hyydepatoja auki. Veden nousu uhkasi rantamökkejä ja Savon Taimen Oy:n kalatt uhkasivat kuolla, kun tulvavettä nousi kasvattamon kanaviin.

Rautalammin reitin järvien vedenpinnat ovat nyt ajankohdan keskimääräiseen verrattuna noin 30 senttiä ylempänä. Tämän seurauksena myös jokien virtaamat ovat ajankohtaan nähden suuret. Jokien suuret virtaamat yhdessä ensi viikolla kylmenevän sään kanssa lisäävät hyyderiskiä.

Myös Kiuruveden Luupujoella ja Varpaisjärven Urimojoella on havaittu jokiin muodostuvan hyytöä.

Vuorokauden aikana Luupujoella vesi on noussut jo peräti noin metrin. Vedennousu ei kuitenkaan uhkaa vielä rakennuksia.

Ely-keskus käynnistää pelastuslaitoksen kanssa tarpeen mukaan torjuntatoimet.

Uusimmat

Kotimaa

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Suomalaisten Turkin-matkailu elpyi, vaikka levottomuudet maassa jatkuvat – "Ihmisten muisti on aika lyhyt"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.