USU-gallup: Kansa pitäisi vaaralliset vangit telkien takana

Valtaosa suomalaisista muuttaisi lakia niin, että erityisen vaaralliset vangit voitaisiin pitää vankilassa senkin jälkeen, kun heidän tuomionsa päättyy. Tätä mieltä on 85 prosenttia Uutissuomalaisen USU-gallupin vastaajista.

Miehistä vankilassa pitämisen mahdollisuutta kannattaa 84 ja naisista 87 prosenttia.

Kyselyssä vastaajille kerrottiin, että esimerkiksi Saksassa tuomari voi päättää, että vaaralliseksi arvioitu henkilö pysyy vankilassa tuomion päättymisen jälkeenkin. Sen jälkeen kysyttiin ”Pitäisikö Suomen lainsäädäntöä muuttaa niin, että vaarallisuusarvion perusteella erityisen vaaralliseksi arvioitua vankia voidaan pitää vankilassa senkin jälkeen, kun hänen tuomionsa päättyy?”

 

Kuva: Timo Filpus
 

Ennen jatkaminen oli mahdollista

Vuoteen 2006 saakka vaaralliset rikoksenuusijat voitiin eristää pakkolaitokseen määräämättömäksi ajaksi. Nykyään tuomittu voidaan määrätä istumaan tuomionsa kokonaan vankilassa. Rangaistuksen jälkeen hän kuitenkin vapautuu, usein suoraan siviiliin.

Vangin vaarallisuus arvioidaan uudelleen rangaistuksen loppuvaiheessa. Helsingin hovioikeus pyytää vaarallisuusarvion terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Mikäli rikoksentekijää ei pidetä enää vaarallisena, hänet voidaan päästää suorittamaan tuomio loppuun ehdonalaisessa vapaudessa.

Keskustelu vaarallisten rikoksenuusijoiden rangaistuksista nousi esiin, kun Helsingin hovioikeus vapautti niin sanotun sarjakuristajan Michael Penttilän sen jälkeen, kun hovioikeus oli käsitellyt Penttilän syytettä törkeästä rikoksen valmistelusta.

Vähän tämän jälkeen Penttilä vangittiin jälleen, nyt epäiltynä murhasta. Poliisin mukaan mies on myöntänyt henkirikoksen.

"Kertoo kansan huolesta"

Rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mielestä USU-gallupin tulos kertoo huolesta, jonka vaarallisten vankien vapauttaminen aiheuttaa.

– Mielestäni kansa on tässä oikeassa.

Myöskään tutkijatohtori Sasu Tyni Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista ei ylläty kyselyn tuloksesta. Tyni kuitenkin huomauttaa, että esimerkiksi nykyinen rangaistuskäytäntö ja niin sanottu kansan oikeustaju kohtaavat varsin hyvin. Tämä kävi ilmi oikeusministeriön teettämässä tutkimuksessa.

Tynin mukaan käytäntö, jossa rangaistuksen suorittamisen jälkeen vanki voitaisiin määrätä jatkamaan tuomiotaan vaatisi suuria lainsäädännöllisiä muutoksia.

– Kokonaisrangaistusta suorittaa varsin pieni joukko, kolmisenkymmentä vankia. Heistä vapautuu vuosittain muutama.

Yhdistelmärangaistus tänä vuonna

Tämän vuoden alusta Suomessa otettiin käyttöön yhdistelmärangaistus. Vaaralliseksi todetut ja koko tuomionsa vankilassa istuvat määrätään tuomion jälkeen vuoden mittaiseen valvontaan. Käytännössä vanki on vuoden ajan pantavalvonnassa.

Tyni pitää uudistusta hyvänä. Järjestelmä sisältää muun muassa erilaista kuntoutusta ja toimintaa. Niissä katsotaan, onko henkilö soveltuva yhteiskuntaan.

– Ei ole kenenkään etu, että henkilö istuu päivästä päivään suljetussa vankilassa ja vapautuu sieltä. Se ei ainakaan vähennä uusintarikollisuutta.

Myös Tolvanen pitää yhdistelmärangaistusta merkittävänä uudistuksena.

– Aina on parempi, että vankilan ja siviilin välistä eroa madalletaan. Se on myös kustannustehokasta.

USU-gallupissa vaarallisten vankien rangaistuksen jatkamisen kannatus kasvaa iän myötä.

Puoluekannan suhteen lainsäädännön muuttamiseen myönteisimmin suhtautuvat perussuomalaisten kannattajat.

Lue myös: Rikosprofessori: Radikaali muutos henkirikosten rangaistuksiin
 

Rikosprofessori: Radikaali muutos henkirikosten rangaistuksiin

Uusimmat

Kotimaa

Maailman ympäri yksin purjehtinut Tapio Lehtinen saapui maaliin – "Nautin jokaisesta päivästä merellä"

Maailman ympäri yksin purjehtinut Tapio Lehtinen saapui maaliin

Äänestysvilkkaus hiipui viikonloppuna, edelliset vaalit silti vaisummat

Helleraja rikottu yli 20 mittausasemalla – päivän ennätys yli 27 astetta

EU:n valta kasvaa mutta äänestäjien into laskee – äänestysprosentti on hiipunut jo 40 vuotta

Hallitustunnustelija Rinne: Talouspolitiikassa mentiin merkittävästi eteenpäin tänään

Jo väkivallan todistaminen vahingoittaa lasta, mutta lain mukaan väkivaltaisenkin vanhemman tapaaminen on lapsen etu

Moni kannattaa WWF:n kyselyssä pienvesivoimapatojen purkamista

Psykologit: Nuorten huolet ilmastokriisistä on otettava huomioon päätöksenteossa

HS: Noin 12 prosenttia eurovaaliehdokkaista ollut syytettynä rikoksesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.