Uhittelijat eivät kunnioita enää työtä tekeviä

Kokeneen portsarin ja turvallisuuskouluttajan Risto Väntärin mukaan niin ravintoloissa kuin esimerkiksi kouluissa näkyy, että nuorten tietoisuus omasta oikeusturvastaan on lisääntynyt paljon.

– Lapsesta asti nuorille kerrotaan heidän oikeuksistaan. Sen sijaan samalla kuitenkin heidän kunnioituksensa työtään tekeviä ihmisiä kuten vartijoita, järjestyksenvalvojia ja opettajia kohtaan on heikentynyt.

Turvallisuusajattelua myös hoitoalalle kouluttava Väntär sanoo ongelman näkyvän pahana koulujen lisäksi sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

– Väkivallan teot hoitoalan työntekijöitä kohtaan ovat viime vuosina kymmenkertaistuneet. On surullista, ettei hoitohenkilöstö saa rauhassa tehdä työtään, hoitaa ihmisiä, vaan heitä häiritään yhä enemmän.

Isoihin sairaaloihin on jo palkattu vartijoita. Väntär uskoo, että vahtimestarit tekevät paluun vielä suomalaisiin kouluihinkin.

– Kouluissa oli ennen vahtimestareita, mutta heistä on säästösyistä luovuttu. Uskon, että oppilaitoksiin palkataan tulevaisuudessa vahtimestareita, joilla on järjestyslain mukaiset järjestyksenvalvojan oikeudet.

He saisivat silloin ottaa oppilaitoksessa oppilailta tai rakennukseen tulevilta vierailta esimerkiksi teräaseen pois ja ohjata häiriöksi olevan ulos. Näitä oikeuksia ei ole opettajilla eikä se kuulu heidän koulutukseensakaan.

– Hoitoalalla järjestetään jo paljon koulutuksia, jotta hoitohenkilöstö ymmärtää oikeissa tilanteissa suojautua ja hakea apua. Paikalla on sitten alan ammattilaisia huolehtimassa lopusta.

Risto Väntärin haastattelu kokonaan torstain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.