Ukkonen päätti poikkeuksellisen hellejakson

Vuodenaikaan nähden hyvin korkeat lämpötilat ja hellejakson kesto tekivät viime viikosta Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeuksellisen.

Hellettä mitattiin jossain päin Suomea viime maanantaista aina sunnuntaihin saakka. Kuutena päivänä rikottiin 30 asteen raja. Ilmatieteen laitoksen mukaan jakson ja myös kuluvan kesän toistaiseksi ylin lämpötila mitattiin Ylitornion Meltosjärvellä, jossa oli viime perjantaina 32,8 astetta. Näin korkea kesäkuun lämpötilalukema on viimeksi mitattu vuonna 1974 Utsjoki Kevolla.

Suomen mittaushistorian korkein kesäkuussa havaittu lämpötila on puolestaan 33,8 astetta Ähtärissä vuonna 1935.

Vuorokauden keskilämpötilat olivat myös varsin korkeita. Rovaniemen lentoasemalla mitattiin 9. kesäkuuta keskilämpötilaksi 25,8 astetta kun tyypillinen arvo tähän aikaan vuodesta on noin 11 astetta.

Hellettä seurasi ukkonen Ukkosia ei esiintynyt vielä hellejakson alussa. Viikon mittaan niitä kuitenkin havaittiin lähinnä Lapissa, jossa maasalamoita paikannettiin noin 1000 kappaletta vuorokaudessa keskiviikkona ja torstaina ja noin 3500 perjantaina. Lauantaina ukkosia esiintyi Lapin lisäksi myös Koillismaalla, Kainuussa sekä länsirannikolla, yhteensä 3600 maasalaman verran.

Jakson viimeinen hellepäivä päättyi ukkosiin sunnuntaina, kun kylmää ilmaa virtasi pohjoisesta alkaen. Ukkoset painottuivat maan etelä- ja keskiosaan. Yhteensä maasalamoita paikannettiin vuorokaudessa reilut 11 000 kappaletta. Tyypillisesti Suomen kesään mahtuu yksi yli 10 000 maasalaman päivä. Tässä kesäkuussa tällaisia päiviä on ollut jo kaksi, sillä myös 1. kesäkuuta paikannettiin reilut 15 000 maasalamaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.