Ukkoset jatkuvat ja sää viilenee sunnuntaina, lauantaina havaittiin yli 10  000 maasalamaa

Ukkosia saadaan osassa maata vielä sunnuntaina, ja sää viilenee. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Anja Häkkisen mukaan sunnuntaiaamuna ja -aamupäivällä ukkoset ovat mahdollisia maan etelä- ja länsiosassa ja iltapäivällä maan itä- ja pohjoisosassa.

Lauantaina päivitetyn varoituskartan mukaan ukkoset voivat olla jopa rajuja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sunnuntaina.

Lämpötilat laskevat tuntuvasti lauantaista, jolloin lämpötilat pyörivät monin paikoin 30 asteen tuntumassa. Sunnuntaina lämpötilat jäävät Häkkisen mukaan 20 asteen vaiheille maan etelä- ja länsiosassa. Idässä ja mahdollisesti Etelä-Lapissakin voidaan päästä vielä hellelukemiin ennen iltapäivän ukkosia.

Sähkönjakelun häiriöt mahdollisia myös sunnuntaina

Suomessa havaittiin lauantaina Ilmatieteen laitoksen mukaan reilusti toistakymmentä tuhatta maasalamaa. Lauantaina iltakymmenen jälkeen Ilmatieteen laitokselta kerrottiin, että havaittuna oli yli 15  000 maasalamaa. Ukonilmojen uskottiin tuolloin olevan laantumaan päin.

Salamointi oli paikoin jopa rajua Keski-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle ja paikoin myös Pohjois-Lapissa Muonion tienoilla.

Ukkonen aiheutti häiriöitä sähkönjakeluun ainakin Pohjois-Savossa. Savon Voima Verkko kertoi lauantai-iltana, että kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin verkossa on salamaniskusta johtuva vika, joka vaikuttaa Nilsiän ja Juankosken sähkönjakeluun. Yhtiö varoitti sähkönjakelun häiriöistä myös sunnuntaina.

Etelä-Savon pelastuslaitos kertoi puolestaan lauantaina iltapäivällä, että ukkoset olivat aiheuttaneet pieniä maastopaloja ja kaataneet puita Mikkelissä, Joroisissa ja Heinävedellä.

Iisalmella kaksikerroksinen omakotitalo kärsi huomattavia vahinkoja ilmeisesti salaman sytyttämässä tulipalossa lauantaina, kertoi Pohjois-Savon pelastuslaitos lauantai-iltana. Talon vintillä riehunut tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Itä-Suomessa Joroisten ja Varkauden välillä sekä Kesälahden tienoilla saatiin lauantaina voimakkaita raekuuroja. Ilmatieteen laitoksen mukaan rakeet olivat halkaisijaltaan 1,5–2 senttiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.