Ukraina vaatii EU:ta kovistelemaan Venäjää

Ukraina vaatii EU:ta lähettämään selvän viestin Moskovaan estääkseen Itä-Ukrainan konfliktin kärjistymisen. Ukrainan ulkoministerin Pavlo Klimkinin mielestä EU:n pitäisi ilmoittaa yksimielisesti valmiutensa lisätä sanktioita tarvittaessa.

EU-maat aikovat lisätä Itä-Ukrainan separatisteja pakotelistalleen, kertovat diplomaattilähteet.

Uusi nimilista annetaan EU-virkamiesten valmisteltavaksi. Lopulliset päätökset on tarkoitus tehdä kuun loppuun mennessä.

Sanktiolistalla on tähän mennessä liki 120 henkilöä, joiden matkustamista on rajoitettu ja varoja jäädytetty. Heidän joukossaan on jo useita Itä-Ukrainan separatistijohtajia.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan tämänhetkisten tietojen perusteella on mahdoton sanoa, onko Ukrainan kriisi jälleen eskaloitumassa.

Samaan aikaan kun länsimaiden johtajat kohtelevat hyytävästi Venäjää, kulissien takana äänenpainot kovenevat myös Ukrainaa kohtaan.

Brysselissä esiintyy turhautumista siihen, että Ukraina ei ole saanut aikaan mitään merkittäviä yhteiskunnallisia tai taloudellisia uudistuksia. Vaikka maa on käytännössä sotatilassa, EU-maat odottavat Ukrainalta sitoutumista korruption kitkemiseen ja muihin uudistuksiin.

- Lainsäädäntöä pitää muuttaa ja oikeus- ja tullilaitosta on reformoitava. Rajavalvonta on kiinni konfliktissa, mutta muu osa maata elää melko normaalisti, EU-virkamies sanoo. Toinen virkamieslähde huomauttaa, että Ukraina ei voi ulkoistaa ongelmiaan muille.

Brysselin ulkoministerikokouksessa valettiin maanantaina luottamusta siihen, että Ukraina on sitoutunut uudistuksiin. EU-maat päättivät lähettää Ukrainaan joulukuun alussa asiantuntijaryhmän, jonka tarkoituksena on edistää maan oikeusjärjestelmän kehittymistä.

- Tämä on uusi merkki yhteisistä pyrkimyksistämme Ukrainan uudistamiseen, vakuutti EU:n ulkoministeri Federica Mogherini.

Ukrainan on pakko uudistua saadakseen länneltä taloudellista apua. Valtaosa lännen myöntämästä taloudellisesta tuesta tulee Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kautta ja se on vahvasti ehdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.