Ulkomaalaiset saavat suomalaisia kovempia raiskaustuomioita

Ulkomaan kansalainen saa Suomessa raiskauksesta ehdottoman vankeustuomion todennäköisemmin kuin Suomen kansalainen.

Tilastokeskus selvitti Sunnuntaisuomalaiselle, millaisia tuomioita raiskausrikoksista jaettiin vuosina 2010–14. Luvuissa ovat mukana ensimmäisissä oikeuskäsittelyissä annetut tuomiot.

Raiskauksesta tuomituista Suomen kansalaisista noin 28 prosenttia sai ehdotonta vankeutta. Ulkomaan kansalaisista ehdottomien tuomioiden osuus oli noin 45 prosenttia.

Hylättyjä ja rauenneita syytteitä oli suhteellisesti saman verran kansallisuudesta riippumatta.

Eroja on vaikea selittää pelkän tilastotiedon perusteella, toteaa suunnittelija Hannu Niemi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

– Yksi mahdollisuus on, että ulkomaalaisten tekemien rikosten luonne on erilainen. Ne voivat olla väkivaltaisempia tai raaempia. Se ei kuitenkaan välttämättä johdu siitä, että ulkomaalaiset olisivat väkivaltaisempia, vaan olosuhteista.

Olosuhteilla Niemi tarkoittaa sitä, että ulkomaalaisten teot saattavat olla useam­min niin sanottuja puskaraiskauksia, joissa uhri vastustelee ja väkivaltaa käytetään enemmän. Suomalaisille tyypillinen raiskaus taas tehdään humalassa esimerkiksi jatkoilla, eikä siihen liity samanlaista fyysistä väkivaltaa.

Ulkomaalaisten saamat tuomiot niin ehdottomissa kuin ehdollisissa rangaistuksissa ovat yhdestä kahteen kuukautta kovempia kuin kantaväestön.

Luvut eivät kerro, onko tuomittu syyllistynyt samalla kertaa useampaan rikokseen, mikä voi vaikuttaa rangaistukseen. Tilastossa ovat mukana tapaukset, joissa raiskaus tai törkeä raiskaus on ollut syytteistä vakavin.

– Rikosten lisäksi rikoksentekijät voivat olla erilaisia. Tässä rikostyypissä ulkomaalaisilla voi olla suomalaisia useam­min tuomittavana muitakin rikoksia. Johtopäätösten teko edellyttäisi juttujen tarkempaa analysointia, Niemi toteaa.

Suomalaisen saama keskimääräinen ehdoton vankeustuomio raiskauksesta oli 24,55 kuukautta ja ehdollinen noin 17 kuukautta. Ulkomaalaisille tuomittiin ehdotonta keskimäärin 26,73 kuukautta ja ehdollista noin 18 kuukautta. Luvuissa ovat mukana myös Suomessa tilapäisesti oleskelevat ulkomaiden kansalaiset.

Keskimääräiset tuomiot liikkuvat rangaistusasteikon alapäässä. Nykyisen rikoslain mukaan minimirangaistus raiskauksesta on vuosi vankeutta ja maksimi kuusi vuotta. Jos teko katsotaan vähemmän vakavaksi, haarukka on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen.

Törkeissä raiskauksissa vankeustuomio on pääsääntöisesti aina ehdoton. Niissä ulkomaalaisten saamat tuomiot olivat vuosina 2010–14 keskimäärin 49 kuukautta ja suomalaisten 54,54 kuukautta. Tapauksia on kuitenkin niin vähän – suomalaisia tuomittiin 41 ja ulkomaalaisia 12 –, ettei tuomioiden pituuksia voida uskottavasti arvioida numeroiden perusteella.

Raiskaustuomiot vaihtelevat myös maan eri puolilla: Itä-Suomessa ne ovat keskimäärin lievempiä kuin pääkaupunkiseudulla.

Ehkä yllättävin tieto on se, että Helsingin käräjäoikeudessa ulkomaalaisia tuomitaan raiskauksista lähes yhtä paljon kuin Suomen kansalaisia. Vuosina 2010–14 ehdottoman tuomion sai 30 ulkomaalaista ja 14 suomalaista. Ehdollista saaneista ulkomaalaisia oli kuusi ja suomalaisia 26. Tuomioiden pituuksissa ei ole juuri eroja kantaväestön ja ulkomaalaisten kesken.

– Selitys on yksinkertaisesti se, että maahanmuuttajia ja ulkomaalaisia on Helsingissä suhteellisestikin enemmän kuin muualla, Niemi sanoo.

Helsingissä ulkomaalaistaustaisia asukkaita on noin 13 prosenttia ja koko maassa noin kuusi prosenttia.

Niemi pitää epätodennäköisenä, että tuomioistuimet kohtelisivat ulkomaalaisia epätasa-arvoisesti.

– En jaksa uskoa, että suomalainen tuomioistuin systemaattisesti syrjisi ketään. Kyllä lähtökohta on, että tuomiot perustuvat teon vakavuuteen ja syyllisyyden määrään riippumatta siitä, kuka on syytettynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.