Ulkomaalaisia opiskelijoita korkeakouluissa jo 20 000

Ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden määrä on kolminkertaistunut Suomessa reilussa kymmenessä vuodessa. Nykyisin vierasmaalaisia tutkinto-opiskelijoita on noin 20 000. Suhteellisesti eniten on kasvanut Aasiasta ja Afrikasta tulleiden määrä.

– Kasvun taustalla on maailmanlaajuinen kehitys: opiskelijoiden liikkuvuus on lähes kaikkialla lisääntynyt. Uskoisin, että ulkomaalaisten opiskelijoiden määrän kasvu Suomessa jatkuu myös tulevaisuudessa, toteaa erikoistutkija Tuomo Suhonen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta (VATT).

OECD:n tuoreimpien tilastojen mukaan lähes 4,3 miljoonaa nuorta opiskeli muualla kuin kotimaassaan vuonna 2011. Suurimmat opiskelijajoukot lähtevät maailmalle Kiinasta, Intiasta ja Koreasta.

VATT sekä Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO ovat tehneet selvityksen ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden taloudellisista vaikutuksista Suomessa. Raportissa on keskitytty tutkinto-opiskelijoihin. Heidän lisäkseen Suomeen tulee vuosittain lähes 10 000 vaihto-opiskelijaa, jotka opiskelevat täällä yleensä yhden tai kaksi lukukautta.

– Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden koulutuksesta aiheutuu yhteiskunnalle kustannuksia, mutta myös hyötyjä saadaan. Kun opiskelija valmistuu ja työllistyy Suomeen, niin sillä on positiivisia vaikutuksia talouteen. Julkinen sektori saa verotuloja ja yritykset ammattitaitoista työvoimaa, Suhonen luettelee.

Suomalaiset korkeakoulut ovat kehittäneet runsaasti englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia kansainvälisten opiskelijoiden tarpeisiin. Korkeakoulut tarjoavat eri puolilla Suomea lähes 400 tutkinto-ohjelmaa amk-, kandidaatti- ja maisteritasolla.

Eniten kansainvälistä ohjelmatarjontaa on tekniikan ja liiketalouden aloilla.

 

Lue lisää keskiviikon paperilehdestä.

Uusimmat

Kotimaa

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Suomalaisten Turkin-matkailu elpyi, vaikka levottomuudet maassa jatkuvat – "Ihmisten muisti on aika lyhyt"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.