Ulkoministeriö: Finlandia-talon kanssa tehtiin Trumpin ja Putinin tapaamisen ajaksi "normaali kaupallinen sopimus"

Ulkoministeriön mukaan Finlandia-talolla ei ollut varattuna muita tapahtumia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamispäiväksi. Finlandia-talo toimii mediakeskuksena 16. heinäkuuta järjestettävän tapaamisen aikana.

Finlandia-talossa oli lehdistökeskus myös vuonna 1990, kun Yhdysvaltain presidentti George Bush ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Mihail Gorbatshov tapasivat Helsingissä. Tuolloin Finlandia-talo oli buukattu viikoksi täyteen tapahtumia, mutta talon vastalauseista huolimatta presidentin kansliasta ilmoitettiin, että lehdistökeskus tulee sinne.

– Ihan normaali kaupallinen sopimus tästä tilan käytöstä on tehty Finlandia-talon kanssa, kommentoi Meira Pappi ulkoministeriön viestinnästä tämänkertaisia järjestelyjä.

Islantilaisen poptähden Björkin on määrä esiintyä Finlandia-talossa seuraavana päivänä eli 17. heinäkuuta. Ulkoministeriön mukaan tämä ei ainakaan heidän puoleltaan aiheuttanut erityisjärjestelyjä. Mediakeskus on auki tapaamispäivänä puoleenyöhön saakka.

Finlandia-talon johto ei ole halunnut kommentoida lehdistökeskukseen liittyviä asioita mitenkään.

 

Clintonin ja Jeltsinin saapuessa Kalastajatorppa joutui pulaan

 

Valtio on joutunut aiemmissa huipputapaamisissa neuvottelemaan korvauksista muun muassa hotellien kanssa, kun etukäteen tehtyjä varauksia on pitänyt purkaa Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton delegaatioiden majoittamista varten.

Vuonna 1997 Kalastajatorpan hotelli oli pulassa, kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin suunnittelivat tapaamista Helsingissä.

– Yhdysvaltain suurlähetystöstä soitettiin ja haluttiin varata koko kapasiteetti USA:n delegaatiolle, hotelli kertoo nettisivuillaan.

Hotelli joutui siirtämään muita varauksia muihin hotelleihin, mutta parin tunnin päästä tuli uusi soitto, jossa varaus peruttiin. Pian tuli uusi puhelu Venäjän suurlähetystöstä, jossa haluttiin varata hotelli venäläisten käyttöön. Tässä vaiheessa hotellinjohtaja Ari Arvonen soitti valtiojohdolle ja vaati vakuuksia.

 

Trump ja Putin eivät välttämättä tule Finlandia-talolle

 

Clinton ja Jeltsin pitivät lehdistötilaisuuden Kalastajatorpalla, mutta myös tuolloin päälehdistökeskus oli Finlandia-talolla. Mediakeskuksen sijainnista ei tälläkään kertaa voi päätellä, missä Trump ja Putin pitävät mahdollisen lehdistötilaisuutensa tai missä varsinaiset neuvottelut pidetään.

– Osallistuminen mahdollisiin lehdistötilaisuuksiin ja kuvausmahdollisuuksiin tulee olemaan erittäin rajoitettua, huomautetaan toimittajille lähetetyssä mediakutsussa.

Ulkoministeriö varautuu vastaanottamaan Finlandia-taloon noin 2 000 toimittajaa.

– Tämä on se luku, jonka pohjalta varautumista tehdään. Toki mitään reaalimaaliman tietoa ei ole olemassa ennen kuin akkreditoituminen päättyy, Meira Pappi sanoo.

Kuten aiemmin, tälläkin kertaa Finlandia-talon tietoliikennekapasiteettia joudutaan pikaisesti lisäämään.

Koon ja sijainnin ohella myös historiallisella ulottuvuudella on merkitystä Trumpin ja Putinin tapaamisjärjestelyissä. Uutiskanava CNN:n mukaan Trump on kertonut tapaamisen suunnittelijoille haluavansa "monumentaaliselta" tuntuvan tapahtuman, joka muistuttaa tyyliltään Yhdysvaltain ja Venäjän johtajien aiempia huippukokouksia. CNN:n lähteiden mukaan Helsinki valikoitui tapaamispaikaksi osin siksi, että se antaa tapaamiselle historiallista painoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmijärvellä

KHO: Netissä tapaaminen ja eri maissa asuminen eivät estä oleskeluluvan myöntämistä avioliiton perusteella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.