Ulkoministeri Soini uskoo, että Suomen viesti gps-häirinnästä on mennyt perille Venäjälle

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Suomella on näyttöä siitä, että Venäjä oli parin viikon takaisen gps-häirinnän takana. Soini antoi torstaina suullisen selvityksen häirinnästä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle. Soinin mukaan tapaamisessa tarkennettiin runsaan viikon takaista kirjallista selvitystä.

– Käsitykseni mukaan valiokunta oli hyvin tyytyväinen samaansa selvitykseen, Soini sanoi eduskunnassa.

Suomen kannoissa ei ole tapahtunut muutosta.

– Venäjältä tämä toiminta oli peräisin. Me emme hyväksy tällaista toimintaa, edellytämme, että sellaista ei jatkossa tapahdu, Soini toisti.

Venäjä on kiistänyt häirinneensä tarkoituksellisesti Suomen gps-signaalia. Soini korosti, että Suomen puolelta asia on selvä.

– Meillä on tästä näyttö, ja me toimimme sen mukaisesti.

Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov oli maanantaina ulkoministeriössä kuultavana tapauksen vuoksi. Keskustelun jälkeen Venäjän suurlähetystö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan heille ei ollut annettu mitään tietoa siitä, että "häirinnän lähde olisi sijainnut Venäjällä".

Soinin mukaan asiaa on selvitetty huolella ja Suomella on pitävä näyttö asiasta. Pelkkien huhupuheiden perusteella ei Soinin mukaan olisi ryhdytty toimiin.

 

"Edellytämme, että tällainen toiminta ei jatku"

 

Soini kuitenkin uskoo, että Suomen viesti on mennyt perille. Jatkon kannalta linja on selvä.

– Edellytämme, että tällainen toiminta ei jatku, eikä aiheuta mitään potentiaalisia vaaratilanteita esimerkiksi siviili-ilmailulle.

Suomella on Soinin mukaan ajantasaiset järjestelmät, joilla häirintää voidaan havaita. Soini kertoo, että Suomi pitää yllä valmiuksia jatkossakin siihen, että gps-häirintä pystytään havaitsemaan ja mahdolliseen uuteen häirintään reagoidaan asianmukaisesti.

Yksityiskohtia hän ei suostunut tarkentamaan.

– En tietysti julkisuuteen kerro sellaisista asioista, jotka ovat salassapitovelvollisuuden takana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen hankkisi koronarokotteen, maksoi mitä maksoi

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Epidemiatilanne on Suomessa ehkä kääntymässä huolestuttavampaan suuntaan, THL arvioi

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.