Ulkotulet vaaraksi katualueella

Näkövammaiset pyytävät kauppoja, ravintoloita ja muita liikkeitä harkitsemaan uudestaan, missä polttavat ulkotulia.

Näkövammaisten keskusliiton mukaan näkövammaisten on vaikea havaita kadulla olevia ulkotulia. Ne havaitaan usein niin myöhään, että liekki on voinut tarttua jo esimerkiksi pitkän takin helmaan tai steariini roiskua kynttilää potkaisseen jaloille.

Myös Kuopiossa tuli viime viikolla tietoon tapaus, jossa ravintolan edessä ollut roihu kaatui ja roiskautti sulan kynttilämassan kävelijän päälle tämän vahingossa törmättyä siihen.

Näkövammaisten keskusliiton mukaan näkövammaiset eivät vastusta ulkotulien polttamista, mutta toivovat niiden asettamista paikkoihin, joissa ne eivät aiheuta vaaratilanteita ohikulkijoille.

Katualueella ulkotulia ei siksi pelastuslaitoksen mukaan edes saa polttaa, vaan ainoastaan omalla tontilla tuettuna ja kaukana palavasta materiaalista.

Kynttilöiden poltosta aiheutuu eniten vahinkoja joulukuussa. Selviä piikkejä vahinkotilastoissa ovat itsenäisyyspäivä ja joulu, koska silloin kynttilöitä myös poltetaan paljon kodeissa, ravintoloissa sekä myös ulkona.

Pelastuslaitokset muistuttavat, että kynttilöitä kannattaa polttaa vain valvottuna. Kynttilästä ei ole iloa, jos sitä ei ole kukaan katsomassa, mutta siitä voi olla silloin paljon vaaraa.

Parvekkeella kynttilälyhdyn pitää olla palamatonta materiaalia ja tukevasti kiinni tai pystyssä palamattomalla alustalla.

Ulkotuli tuetaan hiekkaan tai palamattomaan telineeseen. Jätkänkynttilät on pidettävä kymmenen metriä talosta, koska niistä voi lentää kipinöitä pitkälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.