Umpisolmu avautui neuvotteluissa yhteiskuntasopimuksesta

Hallituksen linjaukset paikallisesta sopimisesta avaavat lukon yhteiskuntasopimusneuvotteluista. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan paikallisen sopimisen ehdoista neuvotellaan nyt samassa työmarkkinapöydässä yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kanssa.

Ylijohtaja Pekka Timosen johtama kolmikantainen paikallisen sopimisen työryhmä jatkaa työmarkkinapöydän rinnalla aina kesäkuulle asti.

Lyly arvioi, että yhteiskuntasopimus voi syntyä lähiviikkoina. Neuvotteluita käydään hänen mukaansa nyt päivittäin.

– Tämä poistaa tietynlaisen neuvottelulukon, että päästään eteenpäin ja hyvä niin.

Hallitus kertoi tänään työmarkkinajärjestöille linjauksensa paikallisen sopimisen edistämisestä. Paikallista sopimista kehitetään työehtosopimusten kautta ja sitä täydennetään lainsäädännöllä. Lainsäädännön tarve arvioidaan toukokuun lopussa, kun työehtosopimusneuvottelujen kautta syntyvien ratkaisujen kattavuus on katsottu.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää hyvänä, että paikallista sopimista kehitetään ensisijaisesti työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa ja vasta toissijaisesti lakitiellä.

– Tämä tarkoittaa minun tulkintani mukaan sitä, että myös paikallinen sopiminen tulee työmarkkinajärjestöjen neuvottelupöytään.

Myös Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder uskoo, että hallituksen linjaus edistää yhteiskuntasopimuksen syntymistä.

– Lailla määrätty malli olisi jähmettänyt nykyisetkin hyvät paikallisen sopimisen käytännöt, eikä se toisi lainkaan uusia toimivia malleja, Fjäder sanoo.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä hallituksen linjaukset paikallisesta sopimisesta olivat sen sijaan pettymys.

– Se oli pettymys sillä tavalla, että kun se minusta oli kirjattu hallitusohjelmaan sen luonteisesti, että sitä olisi viety eteenpäin lainsäädäntötietä, jolloin olisi varmistettu, että se toteutuu aidosti, Häkämies sanoi.

EK:n ensisijainen tavoite oli lakitie paikallisen sopimisen edistämisessä. Häkämiehen mukaan nyt pitää suunnata katseet tes-tiehen ja uskoa, että sitäkin kautta voidaan päästä samaan tulokseen.

– Ymmärtääkseni tämä umpisolmu nyt aukesi, Häkämies sanoi.

 

Hallitukselta viisi vaatimusta

Hallitus antoi järjestöille viisikohtaisen listan, jonka se odottaa täyttyvän. Edellytyksiä ovat:

–Järjestäytymättömät työnantajat on saatettava samalle viivalle kuin järjestäytyneet koskien sekä oikeuksia että velvollisuuksia.

– Paikallisesti on pystyttävä sopimaan työajoista sekä palkoista, palkanlisistä ja muista korvauksista.

– Selviytymislauseke on määriteltävä sellaisia tilanteita varten, jolloin yritys kohtaa erityisen vaikeita haasteita.

– Henkilöstön edustus ja tiedonsaanti on turvattava yrityksen hallinnossa.

– Lopullinen päätösvalta paikallisesta sopimisesta tulee olla työpaikoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kokoomuksen Vartiainen: henkilöstön asemaa työpaikoilla vahvistetaan

Sipilä odottaa paikallisen sopimisen jälkeen yhteiskuntasopimusta

Palkansaajajärjestöt: Hallituksen linjaus voi vauhdittaa yhteiskuntasopimusta

Uusimmat

Kotimaa

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Jasper Pääkkönen junaili rahaa salassa pidettyihin patokauppoihin – Kauppojen odotetaan parantavan uhanalaisten kalojen tilannetta

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Arvostettu tutkija on poissa – Professori Aulikki Nissinen menehtyi kesämökillään

Vanhusten hoitokodin johtajalle ehdollista lääkehoidon ja lääkäriin viennin laiminlyönnistä – asukkaat kärsivät pakkoliikkeistä ja tokkuraisuudesta

Fitness-vaikuttajan puolisoon kytkeytyvässä huume- ja dopingtutkinnassa epäillään myös yhtä poliisia

Macron: 14 maata mukana väliaikaisessa järjestelyssä Välimereltä pelastettujen jakamiseksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.