Unitutkija nukkuisi kahdesti päivässä

Työterveyslaitoksen unitutkija suosittaa päiväunia aikuisillekin. Tutkija Mikael Sallisen mukaan unelle on biologinen tilaus kahdesti vuorokaudessa.

Iltapäivän väsymystä hoidetaan usein epäterveellisesti kahvilla tai tupakalla. Tutkimusten mukaan jo 10- 20 minuuttia unta riittää virkistämään, mutta yöuni ei häiriinny.

Parhain unirytmi on puhuttanut sen jälkeen, kun BBC:n haastattelemat tiedemiehet kyseenalaistivat ihanteen nukkua pitkät, yhtenäiset yöunet. Tätä todistaisi esimerkiksi 90-luvulla tehty koe, jossa ihmiset alkoivat nukkua osissa: ensin neljä tuntia unta, sitten valveilla pari tuntia ja sen jälkeen taas unta.

Suomalaistutkijoiden mielestä koe ei kerro luontaisesta unirytmistä, koska tilanne oli poikkeuksellinen. Testissä ihmiset olivat pimeässä 14 tuntia.

- Uni- ja valverytmiä säätelevät myös valo ja pimeys, Sallinen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Timo Partonen sanoo, että suurelle osalle noin kahdeksan tunnin yöunet sopivat, vaikka unentarve on yksilöllinen. Normaaliin yöuneen kuuluu myös valvetta, mutta ei pitkää hereillä oloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.