Unkarin suurlähettiläs moittii unionia ja kiittää Savon yrityksiä – "Sopimuksista on pidettävä kiinni, se on myös hieno suomalainen perinne"

EU:n ja Unkarin välinen kiista oikeusvaltioperiaatteiden noudattamisesta ei vaikuta Suomen ja Unkarin välisiin suhteisiin, katsoo Iisalmessa maanantaina vieraillut Unkarin suurlähettiläs György Urkuti. Kyse ei ole oikeudellisesta vaan ensisijaisesti puoluepoliittisesta asiasta, hän sanoo ja uskoo tilanteen laantuvan europarlamenttivaalien jälkeen.

– Puolueet, jotka suhtautuvat Euroopan massasiirtolaisuuteen myönteisesti, hyökkäävät maita kohtaan, jotka suhtautuvat kielteisesti, kuten Unkari.

Oikeusvaltio ei ole oikeudellinen vaan poliittinen käsite, joka toimii poliittisena välineenä puolueilla, jotka haluavat sitä hyödyntää, Urkuti sanoo. EU ei ole toiminut asiassa omien periaatteidensa mukaan. Unkarissa on Euroopan läpinäkyvin oikeusvaltio ja lainsäädäntö, sillä se on ollut viimeiset kahdeksan vuotta eri instituutioiden tarkkailussa. Sen lakeja on käyty läpi ja vaaditut muutokset tehty, hän jatkaa.

– Syksyllä parlamentti päätti, että asiat on käsiteltävä uudestaan. Kun on vaalit tulossa, jotkut puolueet lietsovat, että on uudestaan puututtava asioihin, jotka on jo sovittu. Tällainen heikentää EU:n uskottavuutta. Sopimuksista on pidettävä kiinni, se on myös hieno suomalainen perinne.

Suomi on Unkarille tärkeä kauppakumppani, mutta kehittämisen varaa vielä on, Urkuti näkee. Unkarin kaupankäynti Ruotsin kanssa on noin kolminkertaista Suomeen verrattuna, kun väestöä on kaksinkertaisesti. Kasvumahdollisuuksia hän näkisi tulevaisuudessa etenkin autoteollisuudessa ja it-alalla.

Suomi voisi kasvattaa vientiään myös terveysaloilla, jolla iisalmelainen erikoisajoneuvovalmistaja Profile Vehicleskin toimii. Se on valmistanut viimeisen seitsemän vuoden aikana kaikki Unkarin hankkimat ambulanssit, 761 ajoneuvoa. Unkarissa on yksi Profilen kolmesta tehtaasta, kaksi muuta ovat Iisalmessa ja Virossa.

Urkuti vieraili Iisalmessa paitsi Profilen tehtaalla myös kaiutinvalmistaja Genelecillä. Päällimmäisenä mieleen jäi kansainvälisyys ja yritysten kilpailu laadulla, mikä on menestystekijä teollisuustoiminnan säilyttämiseksi Euroopassa, hän sanoo.

Profile Vehicles tähtää parhaillaan vakinaistamaan projektiluonteisia kauppasuhteitaan Lähi-idässä ja Aasiassa. Suomessa se varmisti Iisalmen tehtaan poliisiautojen valmistuksen vuoteen 2023 asti sopimuksella poliisin, tullin, rajavartioston ja puolustusvoimien kanssa. Ekologisesta johtamismallistaan yritys sai huhtikuussa Green Lean -sertifikaatin, kolmantena eurooppalaisyrityksenä.

Profile on kehittänyt ambulanssin sisätilojen hygieenisyysjärjestelmän, jolla auton sisätilat voidaan puhdistaa mikrobeista nopeasti esimerkiksi epidemia-alueilla.

Liikevaihto oli viime vuonna 31,6 miljoonaa euroa. 150 työntekijästä Iisalmessa on 70.

KUVA1: Suurlähettiläs kuvasi ambulanssin maakuntamatkallaan Profilella. Vieressä puoliso Dóra. Toimitusjohtaja Marko Repo esittelee.

KUVA2: Suurlähettiläs tutustui maakuntamatkallaan myös Profilen tehtaaseen. Toimitusjohtaja Marko Repo esittelee. Takana Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suurlähettiläs Urkuti vaikuttui Ylä-Savosta – Profilelle kuuluu monenlaista hyvää