Ural olikin Kuhmo

Moni suomalainen katsoi mielenkiinnolla televisiosta Ylen Avara luonto -sarjassa 18. joulukuuta esitetyn Ural-vuoristosta kertoneen ohjelman.

Useilla kansainvälisillä filmifestivaaleilla palkittu dokumentti esitteli pohjoisen havumetsävyöhykkeen elämää - hirviä, suurpetoja ja metsäkanalintuja.

Tuttuja kohteita myös suomalaisille luontokuvaajille ja onnekkaimmille luonnossa liikkuville.

Tuttuus saattoi tosin johtua myös siitä, että osa materiaalista oli kuvattu Suomen Kuhmossa.

Asian vahvistaa luontomatkailuyrittäjä ja luontokuvaaja Kari Kemppainen. Boreal Wildlife Center -nimistä luonnontarkkailu- ja kuvauskeskusta pyörittävä Kemppainen auttoi elokuvan tekijöitä kuvausjärjestelyissä. Häntä myös kiitetään elokuvan lopputeksteissä.

- Minähän olen poikia auttanut. Esimerkiksi se kohta, missä karhu pudottaa sen pöntön puusta, niin olen itse vienyt sen pöntön sinne, Kemppainen sanoo kohtauksesta, jossa kuvataan siperialaisten hunajankeruuta.

Hän myös etsi ohjelmassa nähdyn viirupöllön pesän.

Dokumentissa annetaan kuitenkin ymmärtää, että kaikki materiaali olisi kuvattu Uralilla.

Myös Ylen verkkosivuilla ohjelman esittelyssä todetaan muun muassa, että karhuilla ei ole Uralin laaksoissa ruuasta pulaa .

Dokumentin karhuista ainakin osa on kuitenkin kuvattu haaskoilta Kuhmossa.

Eri versioita

Elokuvan on ohjannut saksalainen Oliver Goetzl, joka nousi maineeseen Suomessa kuvatulla ohjelmalla Ahmat - Pohjoisen hyeenat (2006).

Hän myöntää, että osa materiaalista on kuvattu Uralin ulkopuolella.

- Teimme yhteensä kaksitoista matkaa Uralille. Siellä ihmiset ovat kuitenkin niin köyhiä, että ampuvat melkein kaikkea mikä liikkuu kansallispuistoissakin. Eläimet ovat erittäin arkoja. Emme saaneet riittävästi materiaalia varsinkaan suurpedoista ja täydensimme sitä Suomessa, Goetzl toteaa.

Hänen mukaansa Suomessa nähty jakso voi myös poiketa hänen leikkaamastaan jaksosta, sillä kansainvälinen levitysyhtiö voi tehdä siihen muutoksia.

Hänen omasta 43 minuutin versiostaan noin 85 prosenttia on kuvattu Uralilla. Suomessa nähty versio oli 50 minuuttia.

- Yleensä en pidä levittäjien versioista ollenkaan, koska niissä voi olla ongelmia myös biologisten faktojen kanssa.

Ohjaajan mukaan kaikki hänen leikkaamansa ohjelman sudet on kuvattu Suomessa. Myös osa teerien soitimesta ja karhuista on kuvattu Suomessa.

Yle ei tiennyt

Oliver Goetzlin mukaan toisessa maassa kuvatun materiaalin käyttö on hyväksyttävää, jos sen osuus ei ole liian korkea, jos siinä ei tehdä biologisia virheitä ja mikäli se on tarinan kannalta välttämätöntä.

- Sen kertominen filmissä on kuitenkin aina ongelma kerronnan sujuvuuden kannalta.

Miksei sitä kerrota lopputeksteissä?

- Haluaisin tehdä niin, mutta meillä oli vain 18 sekuntia lopputekstejä varten.

Ylen ohjelmahankkija Johanna Salmela kertoo, ettei Ylellä ollut tietoa siitä, että osa materiaalista olisi kuvattu Suomessa.

Avara luonto -sarjaan tulevat ohjelmat ostetaan laadukkaiksi tunnetuilta tuotantoyhtiöiltä, eikä niiden kuvauspaikkojen tai -tilanteiden aitoutta tarkisteta.

- Eihän me tarkoituksella pyritä ostamaan sellaista materiaalia, jossa pyritään huijaamaan katsojaa. Enkä usko, että siitä on tässä tapauksessa kysymys.

Salmela aikoo kuitenkin selvittää asiaa tarkemmin vuodenvaihteen jälkeen.

Julkaistu Savon Sanomissa 30.12.2010

"Siellä on aikataulut ja budjetit, kuvat tehdään vaikka väkisin"